Chřestový krém s máslovou šunkou
- Recept od coolinarika.com -Jemnou krémovou polévku s chřestem a šunkou si oblíbí každý. Pozor na kvalitu chřestu - vybírejte pouze ten čerstvý.
![Chřestový krém s máslovou šunkou](https://podravkaiovariations.azureedge.net/fdf5cfc4-6390-11eb-8161-0242ac12004c/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Příprava
Z chřestu odkrájíme tvrdé konce stonků – bývá to několik centimetrů (podle toho, jak je čerstvý). Pak každý stonek oloupeme, hlavičky (i s přilehlými 2–3 centimetry stonku) odkrojíme a dáme na stranu do misky. V kastrolu rozpustíme 2 lžíce másla, šalotku nasekáme na kostičky a dáme ji na pár minut zesklovatět na máslo. Mezitím si nakrájíme stonky chřestu na větší kousky. Přidáme je k šalotce, společně ještě minutku opékáme na másle a pak zalijeme vodou, přidáme přísadu do jídla Podravka Natur a zakryjeme pokličkou. Povaříme asi 10 minut, až bude chřest měkký. Pak polévku rozmixujeme a vmícháme do ní smetanu. Ochutnáme, dochutíme podle potřeby solí a pepřem, pozvolna znovu přivedeme k varu a jen minutku povaříme. Mezitím si na pánvi rozpustíme poslední lžíci másla, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, přidáme hlavičky chřestu a společně chvilku opékáme, až začne obojí hezky vonět a zlátnout. Krém rozdělíme na talíře, doprostřed každé porce nasypeme opečenou šunku s hlavičkami chřestu a ozdobíme kerblíkem nebo pažitkou.