Příprava
Do rozehřáté pánve bez oleje vložíme na kostičky nakrájenou pancettu a smažíme, dokud se tuk nezačne rozpouštět. Přidáme olivový olej a nakrájenou cibuli. Smažíme do měkka, poté přidáme prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a nadrobno nakrájený celer. Pokračujeme v zahřívání, dokud zelenina nezměkne. Zalijeme 1 litrem vody, přidáme zeleninovou pastu, bobkový list, sůl a mletý černý pepř. Zahříváme až do varu, poté snížíme teplotu. Přidáme scezené a propláchnuté fazole, krájená rajčata a těstoviny. Pokračujeme ve vaření, dokud nebudou těstoviny hotové. Podáváme v miskách se strouhaným parmezánem.
Rada: Pro ještě bohatší minestrone můžeme použít jakoukoli sezónní zeleninu dle vlastního výběru.