Polévka s fazolí černé oko a kari

Fazole černé oko je oblíbená zejména pro svou jemnou chuť a navíc ji nemusíte před vařením namáčet. Ochuťte ji kari a mletým chilli a dostanete nádech exotiky v každém soustu.

  • 40 min
Polévka s fazolí černé oko a kari

Ingredience

  • sůl
  • 200 g fazole černé oko Lagris
  • jablečný ocet
  • trocha petrželky na ozdobení
  • 1,25 l vody
  • 2 bobkové listy
  • špetka mletého chilli
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 300 g jablek bez jadřince a slupky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cibule
  • 40 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička kari koření

Příprava

  1. Fazoli černé oko namočíme přes noc do vody. Na druhý den ji v čerstvé vodě uvaříme téměř doměkka. Fazoli osolíme až ke konci vaření a poté scedíme.
  2. Na oleji opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme.
  3. Přidáme nastrouhaná jablka, mletou papriku, kari, špetku mletého chilli a bobkové listy. Za stálého míchání pozvolna opékáme cca 5 minut.
  4. Směs zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu, poté přidáme fazole a nasekanou petrželku a vaříme dalších 15 minut.
  5. Podle chuti polévku přikyselíme jablečným octem.