Quiche s Ajvarem a sýrem
- Recept od coolinarika.com -Quiche je ideální svačinka pro shromáždění celé rodiny kolem stolu. Do quiche můžete dát vše, co vám přijde pod ruku, nebo cokoli, co najdete v lednici. Ten náš obsahuje slaninu, pórek, vejce, sýr, sladkou smetanu a pár lžiček Ajvaru! Hrajte si s přísadami podle svých představ, ale nezapomeňte přidat Ajvar a objevte novou dimenzi této francouzské klasiky.
Příprava
Troubu předehřejeme na 200 ° C. Těsto připravíme smícháním obou druhů mouky a soli v misce. Přidáme studené, na kostičky nakrájené máslo a prsty ho rozemeleme na mouku, poté přidáme žloutky a vodu a vše pečlivě smícháme. Těsto vytvarujeme do tvaru koule, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme alespoň na hodinu do ledničky. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké kroužky. Slaninu nakrájíme na menší kostky a osmažíme na rozehřáté pánvi, dokud nezezlátne a neuvolní tuk. Poté ihned přidáme pórek, olivový olej, špetku soli a špetku tymiánu a za stálého míchání smažíme po dobu 4–5 minut, dokud pórek není mírně měkký. V misce smícháme smetanový sýr, sladkou smetanu a žloutky. Přidáme strouhaný sýr, tři plné lžíce Ajvaru, trochu soli a pepře a vše ještě jednou dobře promícháme. Vychlazené těsto dáme na papír na pečení, přikryjeme ho průhlednou fólií a vyválíme na tenko. Pomocí papíru na pečení přeneseme quiche do formy na pečení. Přebytečné těsto odřízneme a popícháme vidličkou. Na připravené těsto položíme pórkovou a slaninovou náplň a polejeme tekutou náplní s Ajvarem. Vložíme jej do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut, poté teplotu trouby snižíme na 180 ° C a pokračujeme v pečení dalších 10-15 minut, nebo dokud povrch není pěkně zlatý až nahnědlý. Upečený quiche vyjmeme z trouby, necháme jej alespoň 10-15 minut vychladnout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme.
Rada: Můžete si také připravit křupavé těsto den předem a uložit ho do ledničky, ale vyjměte ho z chladničky alespoň 90 minut před použitím, aby se vám snadněji vyválelo.