Quiche s Ajvarem a sýrem

Quiche je ideální svačinka pro shromáždění celé rodiny kolem stolu. Do quiche můžete dát vše, co vám přijde pod ruku, nebo cokoli, co najdete v lednici. Ten náš obsahuje slaninu, pórek, vejce, sýr, sladkou smetanu a pár lžiček Ajvaru! Hrajte si s přísadami podle svých představ, ale nezapomeňte přidat Ajvar a objevte novou dimenzi této francouzské klasiky.

  • 65 min
Quiche s Ajvarem a sýrem

Ingredience

Ingredience pro křehké pečivo:

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2-3 lžíce studené vody

Ingredience pro první náplň:

  • 1 pórek (asi 200 g)
  • 150 g slaniny
  • špetka soli
  • špetka tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje

Ingredience pro druhou náplň:

  • 200 g smetanového sýra
  • 200 g sladké smetany
  • 3 lžíce Ajvaru jemného Podravka
  • 100 g strouhaného polotvrdého sýra (gouda, ...)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka černého mletého pepře

Příprava

  1. Troubu předehřejeme na 200 ° C.
  2. Těsto připravíme smícháním obou druhů mouky a soli v misce. Přidáme studené, na kostičky nakrájené máslo a prsty ho rozemeleme na mouku, poté přidáme žloutky a vodu a vše pečlivě smícháme.
  3. Těsto vytvarujeme do tvaru koule, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme alespoň na hodinu do ledničky.
  4. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké kroužky. Slaninu nakrájíme na menší kostky a osmažíme na rozehřáté pánvi, dokud nezezlátne a neuvolní tuk. Poté ihned přidáme pórek, olivový olej, špetku soli a špetku tymiánu a za stálého míchání smažíme po dobu 4–5 minut, dokud pórek není mírně měkký.
  5. V misce smícháme smetanový sýr, sladkou smetanu a žloutky. Přidáme strouhaný sýr, tři plné lžíce Ajvaru, trochu soli a pepře a vše ještě jednou dobře promícháme.
  6. Vychlazené těsto dáme na papír na pečení, přikryjeme ho průhlednou fólií a vyválíme na tenko. Pomocí papíru na pečení přeneseme quiche do formy na pečení.
  7. Přebytečné těsto odřízneme a popícháme vidličkou.
  8. Na připravené těsto položíme pórkovou a slaninovou náplň a polejeme tekutou náplní s Ajvarem.
  9. Vložíme jej do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut, poté teplotu trouby snižíme na 180 ° C a pokračujeme v pečení dalších 10-15 minut, nebo dokud povrch není pěkně zlatý až nahnědlý.
  10. Upečený quiche vyjmeme z trouby, necháme jej alespoň 10-15 minut vychladnout, poté ho nakrájíme na plátky a podáváme.

Rada: Můžete si také připravit křupavé těsto den předem a uložit ho do ledničky, ale vyjměte ho z chladničky alespoň 90 minut před použitím, aby se vám snadněji vyválelo.