Telecí roláda

Vaši společníci u stolu nepochybně ocení tuto jemnou šťavnatou telecí roládou, která je doplněna zelenými listy špenátu a pancettou.

  • 140 min
Telecí roláda

Ingredience

  • 1,8 - 2 kg vykostěného telecího pupku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky fenyklu
  • špetka mletého černého pepře
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 120 g pancetty nakrájené na tenké plátky
  • 150 g špenátových listů
  • 4 lžíce oleje na smažení
  • sůl
  • 100 ml suchého bílého vína

Omáčka

  • 2 lžičky škrobu
  • 50 ml brandy
  • 1 lžíce aronia džemu

Zelenina

  • 800 g brambor
  • 400 g celeru
  • 50 g cibule
  • 60 g másla
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

Příprava

  1. Maso přikryjeme potravinovou fólie a naklepejme paličkou.
  2. V hmoždíři rozdrtíme fenykl, pepř a sušený tymián, přidáme špetku uzené papriky a Podravka přísadu do jídel a dobře promícháme. Naklepané telecí maso dobře potřeme směsí koření. Nahoru naskládáme plátky pancetty a krátce povařené špenátové listy. Telecí maso srolujeme do rolády a zpevníme kouskem řeznického provázku.
  3. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme roládu ze všech stran. Vložíme ji do pekáče nebo do hrnce vhodného pro pečení v troubě. Roládu polijeme olejem a šťávou, která se z rolády vypekla, přidáme špetku soli a 100 ml suchého bílého vína. Přikryjeme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1 hodinu.
  4. Roládu vytáhneme z trouby a necháme odpočinout. Šťávu slijeme do malé pánve a vaříme na mírném ohni. Smícháme 2 lžíce škrobu s trochou vody a omáčku zahustíme.
  5. Když začne omáčka vařit, stáhneme ji z plotny, přidáme brandy a lžičku aronia džemu.
  6. Mezitím v hrnci uvaříme brambory, celer a cibuli. Po uvaření je dobře scedíme, přidáme máslo, muškátový oříšek, špetku soli a rozmixujeme.
  7. Hotovou roládu opatrně nakrájíme.

Servírování: Plátky rolády urovnáme na talíř. Podávejte se zeleninovou přílohou a omáčkou.

Rada: Požádejte svého řezníka, aby vám telecí maso ořízl.