Lososové steaky s jemnou bílou omáčkou

Tento recept pochází z tradiční dánské kuchyně. Dánská gastronomie je založena na rybách, mořských plodech a masu, ale i na zelenině, ovoci, mléku a mléčných výrobcích, zejména pak na sýrech a jogurtech.

  • 35 min
Lososové steaky s jemnou bílou omáčkou

Ingredience

  • 600 g filet z lososa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce Podravka přísady do jídel
  • Příloha:
  • 1 kg malých nových brambor
  • 25 ml oleje
  • ½ lžíce soli
  • Omáčka:
  • 25 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžíce soli
  • 1 lžičky citrónové šťávy
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička křenu
  • 1 lžíce kopru

Příprava

  1. Brambory oloupejte, velké v případě potřeby překrojte. Zakápněte olejem a dobře promíchejte. Pečte cca 25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C.
  2. Smíchejte olivový olej s citrónovou šťávou a Podravka přísadou a dobře promíchejte. Takto připravenou směs pečlive vetřete do lososa.
  3. Brambory vytáhněte z trouby, přidejte lososa stranou s kůží dolů. Pokračujte v pečení dalších cca 10 - 15 minut. Mezitím si připravte omáčku.
  4. Do rozehřáté pánve vložte máslo. Přidejte mouku a cukr. Míchejte, dokud se máslo nerozteče a nesmíchá s moukou. Za stálého míchání přilijte mléko. Omáčku přiveďte k varu. Pokrm osolte, přidejte citrónovou šťávu, hořčici a křen a nadále duste ještě několik minut.
  5. Omáčku stáhněte z ohně, přidejte nakrájený kopr a smetanu a promíchejte.

Servírování: Steaky podávejte s bramborami přelité smetanovou omáčkou.

Rada: Do rozehřáté trouby vložte společně s lososem šálek s vodou. Odpařovaná voda zabrání vysušení lososa.