Lososové steaky s jemnou bílou omáčkou
- Recept od coolinarika.com -Tento recept pochází z tradiční dánské kuchyně. Dánská gastronomie je založena na rybách, mořských plodech a masu, ale i na zelenině, ovoci, mléku a mléčných výrobcích, zejména pak na sýrech a jogurtech.
Příprava
Brambory oloupejte, velké v případě potřeby překrojte. Zakápněte olejem a dobře promíchejte. Pečte cca 25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C. Smíchejte olivový olej s citrónovou šťávou a Podravka přísadou a dobře promíchejte. Takto připravenou směs pečlive vetřete do lososa. Brambory vytáhněte z trouby, přidejte lososa stranou s kůží dolů. Pokračujte v pečení dalších cca 10 - 15 minut. Mezitím si připravte omáčku. Do rozehřáté pánve vložte máslo. Přidejte mouku a cukr. Míchejte, dokud se máslo nerozteče a nesmíchá s moukou. Za stálého míchání přilijte mléko. Omáčku přiveďte k varu. Pokrm osolte, přidejte citrónovou šťávu, hořčici a křen a nadále duste ještě několik minut. Omáčku stáhněte z ohně, přidejte nakrájený kopr a smetanu a promíchejte.
Servírování: Steaky podávejte s bramborami přelité smetanovou omáčkou.
Rada: Do rozehřáté trouby vložte společně s lososem šálek s vodou. Odpařovaná voda zabrání vysušení lososa.