Krémová květáková polévka s hermelínem
- Recept od coolinarika.com -Krémová květáková polévka ve francouzském stylu je podávána s kouskem hermelínu. Pro dosažení ještě lepší chuti rozdrťte nebo namelte pražené lískové ořechy a pokrm jimi před podáváním posypte.
Příprava
Květák rozdělený na růžičky přidejte do velkého kastrolu s mlékem, 500 ml vody, hořčicí a Podravka přísadou do jídel. Vařte na mírném ohni po dobu asi 20 minut, nebo dokud květák nezměkne. Přidejte sůl a pepř a nadále chvíli vařte. Před rozmixováním polévky v mixéru nechte pokrm mírně vychladnout. Vraťte hrnec zpět na varnou desku, zamíchejte krém a vařte polévku po dobu několika minut. Nahoru nalijte trochu olivového oleje a přidejte na kostičky nakrájený hermelín.
Servírování: Polévku podávejte ozdobenou růžičkami květáku a čerstvě drcenými nebo mletými lískovými oříšky.
Rada: Květák zabalte do papíru nebo sáčku a vložte do lednice. Spotřebujte jej do 3 - 5 dnů. Uložte jej stonkem dolů, tím zabráníte vytváření vlhkosti. Těsně před podáváním polévky zkuste přidat do misky 2 - 3 polévkové lžíce citrónové šťávy.