Krémová květáková polévka s hermelínem

Krémová květáková polévka ve francouzském stylu je podávána s kouskem hermelínu. Pro dosažení ještě lepší chuti rozdrťte nebo namelte pražené lískové ořechy a pokrm jimi před podáváním posypte.

  • 35 min
Krémová květáková polévka s hermelínem

Ingredience

  • 500 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • bílý pepř
  • 100 - 150 ml nízkotučné smetany
  • 225 g hermelínu, nakrájeného
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Podravka Natur přísady do jídel
  • 800 g květáku

Příprava

  1. Květák rozdělený na růžičky přidejte do velkého kastrolu s mlékem, 500 ml vody, hořčicí a Podravka přísadou do jídel. Vařte na mírném ohni po dobu asi 20 minut, nebo dokud květák nezměkne. Přidejte sůl a pepř a nadále chvíli vařte.
  2. Před rozmixováním polévky v mixéru nechte pokrm mírně vychladnout.
  3. Vraťte hrnec zpět na varnou desku, zamíchejte krém a vařte polévku po dobu několika minut. Nahoru nalijte trochu olivového oleje a přidejte na kostičky nakrájený hermelín.

Servírování: Polévku podávejte ozdobenou růžičkami květáku a čerstvě drcenými nebo mletými lískovými oříšky.

Rada: Květák zabalte do papíru nebo sáčku a vložte do lednice. Spotřebujte jej do 3 - 5 dnů. Uložte jej stonkem dolů, tím zabráníte vytváření vlhkosti. Těsně před podáváním polévky zkuste přidat do misky 2 - 3 polévkové lžíce citrónové šťávy.