Vánoční salát z mořských plodů

Jemné plody moře si můžete vychutnávat po celý rok. Proč nezkusit zkombinovat filet z mořského jazyka s krevetami a marinovaný s rozinkami, piniovými oříšky a kořením, podávaný s belgickou čekankou, nakrájenými okurkami a hoblinkami skvělého parmezánu.

  • 40 min
Vánoční salát z mořských plodů

Ingredience

  • 4 ks filet z mořského jazyka nebo jiných ryb
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 g krevet nebo mořských ráčků
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 cibule (100 g)
  • 1 sušený bobkový list
  • 1 polévková lžíce rozinek
  • 30 g piniových oříšků
  • 120 ml bílého vinného octa
  • 100 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička Podravka Natur přísady Středomořské
  • čekanka (4 listy)
  • 1 čerstvá okurka
  • parmezán, strouhaný

Příprava

  1. Filety obalte v hladké mouce a osmažte na rozpáleném oleji. Položte je na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte plátky cibule, předem namočené a vymačkané rozinky, piniové oříšky, jednu lžičku Podravka Natur přísady Středomořské a bobkový list. Promíchejte a přidejte vinný ocet a vodu. Ochuťte solí a pepřem a orestujte.
  3. Krevety nebo mořské ráčky uvařte a odstraňte z nich skořápky.
  4. Krevety nebo mořské ráčky přidejte ke smaženým rybím filetům a promíchejte s připravenou směsí. Před podáváním nechte pokrm vychladit.

Servírování: Na každý servírovací talíř umístěte jeden list čekanky a na něj naaranžujte připravený salát z mořských plodů. Ozdobte nakrájenou okurkou, klínem citronu a hoblinami parmezánu.

Rada: Můžete si vybrat jakýkoli typ krevet nebo mořských ráčků a vařit je pár minut v hrnci s vroucí vodou, dokud nezrůžoví. Vaření malých krevet trvá asi 1 - 2 minuty, velké krevety nebo mořské ráčky uvaříte za cca 5 minut. Krevety poskytují živiny důležité pro udržení zdravých kostí a kloubů.