Sarma s uzeným masem

Sarma je turecký název a skrývá masovou náplň, která je zabalena v listech zelí nebo v listech vinné révy. Obvykle ji podáváme s bramborovou kaší nebo s domácím chlebem. Tato pochoutka se zakořenila především mezi našimi novoročními pokrmy.

  • 180 min
Sarma s uzeným masem

Ingredience

  • 1 hlávka bílého zelí (1 kg)
  • 300 g krájeného kyselého zelí
  • 500 g uzených žebírek
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého pepře

Na náplň

  • 1 lžíce oleje
  • 200 g cibule
  • 30 g nadrobno nakrájené slaniny
  • 600 g mladého mletého hovězího
  • 200 g mletého vepřového
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 80 g rýže
  • 100 ml vody
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička Podravka Natur přísady do jídel

Na zahuštění

  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky červené mleté papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku Podravka
  • 300 ml vody

Příprava

  1. Na lžíci oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
  2. Maso, prolisovaný česnek, orestovanou cibuli, slaninu, vejce, rýži, vodu, červenou mletou papriku, pepř, přísadu do jídel Podravka Natur a sůl dobře promíchejte.
  3. Listy zelí oddělte, vykrojte silnou střední část a omyjte je pod tekoucí vodou.
  4. Připravené listy naplňte masovou směsí a srolujte.
  5. Polovinu krájeného zelí prostřete na dno nádoby, naskládejte nakrájená žebírka, na ně připravené sarmy, přidejte bobkový list, celý pepř a pokryjte zbylým nakrájeným zelím
  6. Zalijte vodou a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.
  7. Na jíšku osmahněte na oleji mouku dozlatova.
  8. Za stálého míchání přidejte mletou červenou papriku, Podravka rajčata a vodu.
  9. Potom přimíchejte jíšku do sarmy a ještě krátce povařte.

Servírování: Sarmu podávejte s vařenými brambory.

Rada: Místo žebírek můžete použít plátky masité slaniny.