Těstoviny s ragú alla bolognese
- Recept od coolinarika.com -Kolektiv kuchařů z Podravky si užíval pohled na mistrovskou práci kuchařů při připravě tortellini, gnocchi, canelloni, lasagne a tagliatelle přímo v italské Bologni... Kdo by po takové podívané nedostal chuť na těstoviny s ragú alla Bolognese?

Příprava
Nadrobno nakrájíme slaninu, cibuli a stroužky česneku. Nastrouháme mrkev a celer. Na pánvi s hrubým dnem rozehřejeme olej a máslo a podusíme maso. Potom přidáme slaninu, cibuli, mrkev, celer, česnek a vše ještě krátce podusíme. Přidáme krájená rajčata Podravka, trochu Podravka přísady a 10 minut podusíme. Potom přidáme rajčatový protlak Podravka, nastrouhaný muškátový oříšek, oregáno, bobkový list, čerstvě namletý pepř a víno. Vařte pomalu asi hodinu za občasného podlévání vodou. Před koncem vaření přidejte nakrájená kuřecí játra. Vaříme pozvolna asi hodinu a podle potřeby podléváme vodou. Před koncem vaření přidáme nasekaná kuřecí játra. Takto připravenou omáčku nalijeme na těstoviny a podáváme s nastrouhaným parmezánem.
Servírování: Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a podávejte se strouhaným parmazánem.
Rada: Na omáčku použijte maso, které jste umleli na mlýnku se širšími otvory. Kuřecí játra přidejte před koncem vaření, aby se nevysušila a dala omáčce dostatečné aroma. Toto jídlo můžete také zamrazit: omáčku bolognese připravte podle receptu (ale bez přidání kuřecích jater), vychlaďte a dejte zmrazit v nádobě na mražení. Rozmražení: do nádoby dejte trochu vody, přidejte zmraženou omáčku a zakryté zahřívejte na mírném ohni. Mezitím uvařte těstoviny podle přání. Trvanlivost: do 60 dnů.