GAZPACHO - studená španělská zeleninová polévka

Gazpacho je původem z Andalusie. Tato studená polévka na bázi rajčat se však stala populární nejen ve Španělsku, ale po celém světě. Její osvěžující chuť oceníte především během horkých letních dnů.

  • 60 min
GAZPACHO - studená španělská zeleninová polévka

Ingredience

  • 800 g rajčat
  • 2 velké zelené papriky
  • 1 menší okurka
  • 100 g cibule
  • 100 g jeden den starého bílého chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 2-4 lžíce vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • 800 ml vody
  • 1 lžíce Podravka Natur přísady do jídel

Na ozdobu

  • 1 zelená paprika
  • 1 hlavička cibule
  • 1 rajče
  • 100 g bílého chleba

Příprava

  1. V 800 ml vody povaříme Podravka přísadu do jídel a necháme vychladnout. Chléb nakrájíme na kostičky a namočíme ho ve vychlazené vodě s Podravka přísadou (dále jen polévka).
  2. Papriku, okurku, rajče a cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Poté zeleninu rozmixujeme a přidáme namočený chléb, česnek, olivový olej, vinný ocet a polévku. Vše dobře promícháme, aby vznikla jednolitá směs.
  3. Hotové gazpacho okořeníme a necháme cca 3 hodiny vychladit v lednici.
  4. Bezprostředně před podáváním gazpacha si připravíme: nadrobno nakrájená rajčata, cibuli, papriku, chléb nakrájený na kostičky (můžeme jej opražit na másle).

Servírování: Připravenou zeleninu a chléb vložíme do menších misek a ty rozmístíme okolo nádoby s vychlazeným gazpachem.

Rada: Pokrm můžeme podávat také ve sklenicích jako koktejl, se zeleninou napíchnutou na špejli.