Paella Valenciana

Paella je známé jídlo španělské kuchyně, které se připravuje na široké pánvi z různorodých surovin kontinentu i moře, ale vždy v kombinaci s rýží.

  • 90 min
Paella Valenciana

Ingredience

  • 500 g kuřecího masa (horní a dolní stehýnka)
  • 100 g sépie
  • 200 g slávek
  • 2 papriky (zelená a červená)
  • 100 g cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 100 g zelených fazol. lusků
  • 100 g velkých fazolí
  • 200 ml oleje
  • 100 g rajčat
  • 8 mořských ráčků
  • 4 srdce artyčoku
  • sůl
  • pepř
  • šafrán
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 200 g rýže

Příprava

  1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, sépie očistěte a nakrájejte na kostičky i škeble dobře očistěte. Papriky nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno nasekejte. Fazolové lusky nakrájejte na menší kousky a namočené fazole napůl uvařte.
  2. Na rozpáleném oleji opečte kuřecí maso a vyjměte je na talíř.
  3. Na stejném oleji osmahněte cibuli, přidejte připravenou papriku, česnek a nakrájená oloupaná rajčata. Podlijte trochou vody a lehce povařte.
  4. Do takto připravené omáčky vložte opečené kuřecí maso, mořské ráčky, slávky, na kostičky nakrájenou sépii, srdce artyčoku, fazolové lusky, napůl uvařené fazole a ve vodě rozpuštěný šafrán. Vše posolte, opepřete a přidejte Podravku přísadu do jídel.
  5. Povařte, přidejte omytou rýži a duste za občasného podlévání vodou.

Servírování: Paellu podávejte se sezónním salátem.

Rada: Kromě rýže můžete suroviny na paellu vybírat podle vlastního přání. Během dušení je nutno stále podlévat malým množstvím vody, místo míchání nádobu občas protřeste.