Musaka z baklažánů

Tradiční jídlo východního Středomoří, Řecka a Turecka, u nás již dávno zdomácněl. Není k zahození jen kvůli většímu požitku připomenout si jeho základní výtečné receptury.

  • 80 min
Musaka z baklažánů

Ingredience

  • 5 baklažánů (lilků)
  • 500 g mletého masa
  • 150 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 - 4 ks rajčata celá Podravka
  • 1 svazeček petrželky
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce Podravka Natur přísady do jídel

Na bešamel

  • 40 g másla
  • 30 g mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce parmazánu
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř

Příprava

  1. Baklažány nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit. Potom je omyjte horkou vodou a osušte papírovými ubrousky.
  2. Vložte je do pekáče, který jste vyložili alobalem a vymazali olivovým olejem. Baklažány pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut.
  3. Na olivovém oleji krátce osmahněte nakrájenou cibulku a potom mleté maso. Přidejte nakrájená rajčata, bobkový list, pepř, prolisovaný česnek a Podravka Natur přísadu do jídel. Duste a občas podlévejte vodou.
  4. Když je maso měkké, přidejte nasekanou petrželku.
  5. Příprava bešamelu: na rozpuštěném másle krátce osmahněte mouku, zalijte chladným mlékem a za stálého míchání asi 5 minut vařte. Přidejte sůl, pepř a parmazán.
  6. Bešamel nechte trochu vychladnout a přimíchejte rozšlehaná vejce. Do ohnivzdorné nádoby znovu poskládejte baklažány, na ně část restovaného masa, znovu baklažány, maso a zakončete vrstvou baklažánů. Zalijte připraveným bešamelem.
  7. Musaku pečte v troubě předehřáté na 220 °C cca 20 až 30 minut.

Servírování: Musaku z baklažánů podávejte teplou jako předkrm nebo hlavní chod s čerstvým salátem podle chuti.

Rada: Před pečením můžete plátky baklažánů obalit ve škrobové moučce. Pečené baklažány obohatí musaku přidaným aroma.Musaku můžete také zamrazit: postupujte podle receptu až do 7. kroku, ale bez bešamelu. Vychlazenou musaku v pekáči nechte 2 hodiny v mrazničce. Potom pekáč krátce namočte do horké vody, vyndejte z něj musaku, zabalte ji do fólie a vraťte do mrazničky. Rozmražení: musaku vyndejte z fólie, vraťte do pekáče a nechte asi hodinu na pokojové teplotě. Přelijte ji připraveným bešamelem a pečte na 180 - 200 °C asi 30 - 40 minut. Trvanlivost: 60 dní.