Musaka z baklažánů
- Recept od coolinarika.com -Tradiční jídlo východního Středomoří, Řecka a Turecka, u nás již dávno zdomácněl. Není k zahození jen kvůli většímu požitku připomenout si jeho základní výtečné receptury.
Příprava
Baklažány nakrájejte na plátky, posolte a nechte vypotit. Potom je omyjte horkou vodou a osušte papírovými ubrousky. Vložte je do pekáče, který jste vyložili alobalem a vymazali olivovým olejem. Baklažány pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut. Na olivovém oleji krátce osmahněte nakrájenou cibulku a potom mleté maso. Přidejte nakrájená rajčata, bobkový list, pepř, prolisovaný česnek a Podravka Natur přísadu do jídel. Duste a občas podlévejte vodou. Když je maso měkké, přidejte nasekanou petrželku. Příprava bešamelu: na rozpuštěném másle krátce osmahněte mouku, zalijte chladným mlékem a za stálého míchání asi 5 minut vařte. Přidejte sůl, pepř a parmazán. Bešamel nechte trochu vychladnout a přimíchejte rozšlehaná vejce. Do ohnivzdorné nádoby znovu poskládejte baklažány, na ně část restovaného masa, znovu baklažány, maso a zakončete vrstvou baklažánů. Zalijte připraveným bešamelem. Musaku pečte v troubě předehřáté na 220 °C cca 20 až 30 minut.
Servírování: Musaku z baklažánů podávejte teplou jako předkrm nebo hlavní chod s čerstvým salátem podle chuti.
Rada: Před pečením můžete plátky baklažánů obalit ve škrobové moučce. Pečené baklažány obohatí musaku přidaným aroma.Musaku můžete také zamrazit: postupujte podle receptu až do 7. kroku, ale bez bešamelu. Vychlazenou musaku v pekáči nechte 2 hodiny v mrazničce. Potom pekáč krátce namočte do horké vody, vyndejte z něj musaku, zabalte ji do fólie a vraťte do mrazničky. Rozmražení: musaku vyndejte z fólie, vraťte do pekáče a nechte asi hodinu na pokojové teplotě. Přelijte ji připraveným bešamelem a pečte na 180 - 200 °C asi 30 - 40 minut. Trvanlivost: 60 dní.