Chilli placky s pikantní omáčkou a koriandrovým kuskusem
- Recept od coolinarika.com -Pro milovníky pikantních pokrmů je tohle správná volba. Míru pikantnosti si může každý zvolit dle své chutě.
Příprava
Nejprve se pustíme do přípravy omáčky: v kastrůlku rozehřejeme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovita. Pak přidáme papriky nakrájené na kostičky a chilli papričku nakrájenou na kolečka (semínka vyhodíme). Přisypeme římský kmín, koriandr, prolisovaný česnek, sůl, pepř i cukr. Celou tuto směs necháme společně několik minut opékat za občasného promíchání. Pak přidáme rajčata, ochutnáme a případně dochutíme, zmírníme plamen a necháme pomalu probublávat za občasného promíchání asi tak půl hodiny, aby směs zhoustla. Mezitím si připravíme placky: mleté maso smícháme v míse s prolisovaným česnekem, strouhankou, chilli papričkou posekanou najemno, římským kmínem, solí, pepřem a vajíčkem. Vypracujeme hladkou směs. Můžeme ochutnat syrové maso, jestli je směs dostatečně výrazná a ostrá, případně dochutíme. Pak si dáme na velké prkénko mouku a z masové směsi tvarujeme placky široké asi 6 cm a tlusté asi 2 cm. Když máme placky připravené, je čas pustit se do přípravy kuskusu, která bude velmi rychlá: dáme ho do velké mísy, zalijeme vroucí vodou (podle poměru na obalu), přidáme hřebíčky, mletý koriandr a sůl. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10 minut bobtnat. Mezitím si opečeme placky: Na velké pánvi si rozpálíme olej a placky na něm opečeme z obou stran dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Placky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou, můžeme dozdobit zakysanou smetanou, posypeme nasekanou jarní cibulkou a doplníme kuskusem. Uvařený kuskus na talíři hojně posypeme čerstvým koriandrem.