Kyperské jehněčí s orzem

Orzo s jehněčím je netradiční, ale skvělá kombinace. Pokud máte náročné strávníky, s tímto uspějete u všech na výbornou.

  • 135 min
Kyperské jehněčí s orzem

Ingredience

  • 600 g jehněčího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 800 g pasírovaných rajčat Podravka
  • 6 snítek tymiánu
  • 4 snítky hladkolisté petržele
  • špetka skořice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 150 ml bílého vína
  • 400 g orza (těstovinové rýže)

Příprava

  1. Troubu si rozpálíme na 160°C. Maso si nakrájíme na větší kostky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Olivový olej si rozpálíme na pánvi a opečeme na něm maso s česnekem, dokud se maso nezatáhne. Pak ho dáme i s olejem a česnekem do pekáčku. Zalijeme rajčaty, přidáme lístky ze 4 snítek tymiánu, posekanou petržel, skořici, sůl a pepř, bobkové listy, víno a vše promícháme. Pevně zakryjeme alobalem a necháme péct hodinu a půl.
  2. Pak alobal odkryjeme, zkusíme, jestli už je maso měkké a omáčka má správnou konzistenci. Pokud je maso ještě trochu tvrdé (to záleží na tom, jaké maso jsme koupili) nebo šťáva příliš řídká, necháme už bez alobalu ještě asi 20 minut dopéct. Jinak vypneme troubu a necháme v troubě pod alobalem dojít, mezitím si uvaříme orzo podle návodu na obalu (je to velmi rychlé).
  3. Když je maso hotové a omáčka má tu správnou hustotu, přimícháme k obsahu pekáče orzo, vrátíme do už vypnuté trouby a necháme ještě 10 minut dojít, orzo krásně nasákne chutí omáčky.

Servírování: Podáváme ozdobené zbylými snítkami tymiánu.