Kokosová rýže s marinovanými jahodami

Že je rýže na sladko nuda? Ani omylem! Vyzkoušejte tento jednoduchý, lehce exotický recept, kterým okouzlíte všechny mlsné jazýčky.

  • 35 min
Kokosová rýže s marinovanými jahodami

Ingredience

  • 16 jahod
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamikové redukce
  • 200 g jasmínové rýže Lagris
  • 400 ml vody
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 8 lžic cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 ml kokosového mléka
  • mletý pepř dle chuti
  • pár lístků máty

Příprava

  1. Jahody očistíme, pokrájíme na plátky a dáme do misky. Z medu a balzamikové redukce si smícháme marinádu a promícháme ji s jahodami. Zakryjeme fólií a necháme odpočívat alespoň hodinu, jahody získají marinováním ještě lahodnější chuť.
  2. Rýži propláchneme a dáme ji vařit na mírném plameni do 400 ml mírně osolené vody, do které jsme přidali i citronovou kůru, cukr a vydlabaný vnitřek vanilkového lusku. Vaříme ji dvanáct minut bez míchání. Pak vmícháme všechno kokosové mléko a pomalu vaříme dalších sedm minut, tentokrát už za občasného promíchání.
  3. Uvařenou kokosovou rýži necháme vychladnout, pak ji přendáme do hezkých mističek, zakryjeme je potravinovou fólií a dáme do chladničky.
  4. Před podáváním ozdobíme marinovanými jahodami.

Servírování: Můžeme ozdobit čerstvě mletým pepřem a lístky máty.