Pastýřský koláč s tuňákem (Shepherd´s pie)

Pastýřský koláč s sebou přináší nádech nostalgie. Své hosty potěšíte, když tento slaný koláč budete podávat ozdobený středomořskými bylinkami.

  • 75 min
Pastýřský koláč s tuňákem (Shepherd´s pie)

Ingredience

Pyré

  • 750 g brambor
  • sůl
  • 50 g másla
  • 75 ml mléka
  • 150 g strouhané goudy

Náplň

  • 140 g cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 balení Podravka krájených rajčat (400 g)
  • 200 ml Podravka pasírovaných rajčat
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 240 g uvařených fazolí červená ledvina Lagris
  • 320 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání formy

Příprava

  1. Oloupané brambory uvařte ve slané vodě.
  2. Brambory sceďte, rozmačkejte, přidejte máslo, mléko a polovinou nastrouhané goudy.
  3. Vymíchejte dohladka a uchovejte v teple.
  4. V pánvi zahřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte.
  5. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte na nudličky nakrájený celer a restujte 1 – 2 minuty. Poté do pánve vložte krájená a pasírovaná rajčata, Podravka přísadu a nechejte lehce probublávat cca 10 – 15 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří.
  6. Přidejte uvařené fazole a okapaného tuňáka. Zlehka promíchejte. Směs vložte do vymazané zapékací mísy o průměru 20 – 26 cm.
  7. Směs uhlaďte a pokryjte připraveným bramborovým pyré.
  8. Posypejte druhou polovinou strouhané goudy a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte cca 20 minut nebo dokud pyré nezíská krásnou zlatou barvu.

Servírování: Podávejte horké.

Rada: Zapékací mísa by měla být vysoká max. 10 cm, aby si koláč zachoval svou šťavnatou a bohatou chuť.