Kuře na bílém víně

Nejjemnější kuře, flambované s brandy, podávané se smetanovou omáčkou, bramborovými noky a lahodnou směsí hub.

  • 45 min
Kuře na bílém víně

Ingredience

  • 75 g másla
  • 1-1,2 kg kuřete (paličky, stehna, prsa)
  • mletý muškátový ořech
  • 30 ml Armagnacu (brandy)
  • 1 cibule (120 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml bílého vína (ryzlink)
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 1 kg hotových bramborových noků
  • 200 g hub (žampiony, shiitake atp.)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce petrželky, nasekané

Příprava

  1. V menší pánvi rozpusťte máslo.
  2. Kuře okořeňte muškátovým oříškem a smažte jej v rozpuštěném másle, dokud nezezlátne.
  3. Přilijte brandy a flambujte.
  4. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek, podlijte vínem a posypejte lžičkou Podravka přísady do jídel.
  5. Vařte pod pokličkou na mírném plameni cca 30 minut, podle potřeby přidejte trochu vody.
  6. Zatímco se kuře dusí, uvařte noky.
  7. Na rozpáleném oleji za stálého míchání osmažte plátky hub. Osolte a opepřete podle chuti.
  8. Ozdobte nasekanou petrželkou.

Servírování: Kuře, smažené žampiony a bramborové noky uspořádejte na talíře a podávejte.

Rada: Smíchejte mouku, smetanu a žloutek a přidejte do omáčky krátce před dokončením. Získáte tak omáčku plné sametové chuti.