Jahodový koláč

Pokud máte rádi jahody nebo chcete zpestřit váš sváteční stůl, je tento recept na jednoduchý koláč zdobený jahodami a praženými mandlovými plátky určený přímo pro vás.

  • 45 min
Jahodový koláč

Ingredience

  • Těsto
  • 80 g mletých mandlí
  • 175 g hrubé mouky
  • 35 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • Krém
  • 125 g jahodového džemu
  • 1 puding Dolcela vanilka bourbon premium
  • 50 g cukru
  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany na šlehání
  • Na dekoraci
  • 3-4 čerstvé jahody
  • šlehačka
  • 2 lžíce mandlových plátků

Příprava

  1. Dáme rozehřát troubu na 200° C. Do pomletých mandlí přidáme mouku, práškový a vanilkový cukr, citrónovou šťávu, máslo a vše promícháme elektrickým mixérem. Přidáme vejce, dobře promícháme a necháme 30 minut odstát.
  2. Těsto vyválíme a položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech (30 x 10 cm). Pečeme 15-20 minut.
  3. Upečené těsto necháme vychladnout a potřeme jahodovým džemem.
  4. Pudingový prášek smícháme s cukrem a 50 ml mléka. Zbylé mléko spolu se smetanou přivedeme k varu, přidáme rozmíchaný pudingový prášek a vaříme za stálého míchání 1-2 minuty. Uvařený puding nalejeme na jahodový džem a necháme vychladnout.
  5. Před podáváním ozdobíme čerstvými jahodami, šlehačkou a praženými mandlovými plátky.

Malé tajemství: Koláč můžeme také ozdobit sezónním ovocem.

Výživové údaje

Energetická hodnota 264 kcal / 1.104 kJ
Na 100 g produktu Zdroj: Podravka d. d.