Příprava
Troubu předehřejeme na 180 C° a připravíme si menší pekáček. Zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kusy – čím tvrdší zelenina, tím doporučuji menší kousky. Vršek paličky česneku seřízneme, aby byli jednotlivé stroužky vidět a mohly se opéct. Pokrájenou zeleninu rozprostřeme na pekáčku, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca hodinu či dokud nebude zelenina i česnek zcela měkká. Upečenou zeleninu necháme lehce vychladnout, následně ji přesuneme do mixéru. K zelenině vymáčkneme pečený česnek, přidáme bazalku a rozmixujeme do hladké jemné omáčky, pokud je až příliš hustá, přidáme trochu vody. Ochutíme cibulovou pastou Podravka Natur, nakonec ochutnáme a případně dochutíme další pastou, solí či pepřem. Omáčku přidáme k uvařeným těstovinám. Podáváme se strouhaným parmazánem, můžeme přidat i čerstvá cherry rajčata a bazalku.