Pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli

Zpříjemněte si chladnější podzimní dny výborným vývarem se zázvorem a chilli, který jistě zahřeje.

  • 80 min
Pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli

Ingredience

  • sůl
  • 2 kuřecí skelety
  • 1 jarní cibulka
  • 2 hnědé žampiony nebo ještě lépe některý asijský typ hub (třeba enoki)
  • přísada do jídel Podravka nebo Podravka Natur
  • 1 pórek
  • 1 mrkev
  • 1-2 malé chilli papričky
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • špetka mletého koriandru
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 5 kuliček celého pepře

Příprava

  1. Kuřecí skelety dáme do hrnce s litrem studené vody. Zapálíme plamen a mírným tempem zahříváme. Mezitím přidáme podle chuti přísadu do jídel Podravka (Natur), sůl, pepř, hřebíček, bobkový list, koriandr a kari. Zázvor oloupeme a dáme do polévky vcelku, jen do něj uděláme několik zářezů (jde o to, abychom ho mohli z hotové polévky snadno vyndat, až se připlete do některého talíře). Chilli papričky rozkrojíme, vyndáme z nich semínka a papričky pak posekáme najemno. Přidáme do polévky, přiklopíme pokličkou našikmo a necháme vařit.
  2. Od chvíle, kdy se polévka začne vařit, počítejme klidně hodinu mírného varu. Pak přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na šikmá kolečka. Po dalších deseti minutách přidáme pórek nakrájený na šikmá kolečka a žampiony, pokrájené na tenké plátky.
  3. Vaříme ještě 7 minut, pórek i houby by měly zůstat křupavé (pokud máme enoki, dáme je do polévky až těsně před koncem).
  4. Pak vyndáme skelety a vykrájíme z nich hezké větší kousky masa - ty dáme zpátky do polévky. Ochutnáme, zda není třeba přisolit či nějak dokořenit. Přivedeme polévku znovu k varu, vmícháme tenká kolečka ze zelené části jarní cibulky a můžeme servírovat. Z talíře, do kterého se dostal zázvor, ho nezapomeneme vylovit...