Králík agrodolce s basmati rýží Lagris

Připravte si lahodné králičí maso trochu netradičně – na sladko s čokoládou a ořechy.

  • 65 min
Králík agrodolce s basmati rýží Lagris

Ingredience

  • 600 - 700 g králíka (rozporujte celého králíka na 6 dílů, nebo třeba kupte jen stehna)
  • sůl a pepř
  • 50 g hladké mouky
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 100 g slaniny (ideálně pancetty)
  • 3 kuličky jalovce
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 snítky čerstvého tymiánu (+ trochu na ozdobu)
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • 60 ml bílého vinného octa
  • 360 g rýže basmati Lagris
  • po hrsti rozinek, mandlí a vlašských ořechů
  • 20 g hořké čokolády (min. 50% kakaa)

Příprava

  1. Cibuli, zeleninu a pancettu si nakrájíme na malé kousky.
  2. Porce králíka osolíme, opepříme a obalíme v mouce (přebytky oklepeme, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpálíme olivový olej a na prudkém plameni na něm opečeme maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendáme do misky, snížíme plamen na střední stupeň, přidáme máslo, počkáme, až se rozpustí a pak vložíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek.
  3. Opékáme cca 5 minut, přidáme pancettu, jalovec (mírně ho rozmačkáme nožem), pepř, tymián a cukr a necháme ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vrátíme zpět do kastrolu maso. Pak už doplníme jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme cca 45 minut probublávat.
  4. Mezitím si dáme vařit rýži basmati Lagris, kterou připravíme podle návodu na obalu.
  5. Ke konci můžeme do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidáme mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni necháme čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut.