Marinovaná feta na řecký způsob

Feta naložená v bylinkách, ovoněná česnekem a podávaná s Ajvarem – to je lahodná večeře či pohoštění pro mlsnou návštěvu.

  • 20 min
Marinovaná feta na řecký způsob

Ingredience

  • 400 g fety
  • hrubě drcený barevný pepř
  • 2 stroužky česneku
  • cca 3 dcl olivového oleje
  • po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana
  • 2 sušené chilli papričky
  • 5 sušených rajčat
  • hrst černých oliv
  • k podávání: jemný Ajvar Podravka

Příprava

  1. Sýr necháme okapat a nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm. Česnek oloupeme a prolisujeme do hrnku s olivovým olejem. Bylinky posekáme nahrubo (bez dřevnatých stonků), tak aby stále zůstaly znatelné lístky - vypadá to hezky. Chilli papričky a sušená rajčata také nasekáme nahrubo. Všechny tyto suroviny pak vmícháme do česnekového oleje.
  2. Do sklenice dáme vždy jednu vrstvu kostek sýra, zalijeme ji olejem se všemi přísadami, a takto pokračujeme, dokud nebude sklenice plná. Kostky sýra by měly být zcela ponořené. Necháme v chladu odležet nejméně dva dny.

Servírování: Podáváme s miskou jemného Ajvaru Podravka, který krásně doplňuje chuť tohoto naloženého sýra.