Nadívaná krůta

Pečená krůta je tradičním pokrmem, který se hodí snad na každou sváteční tabuli. Když je navíc krůta plněná ingrediencemi jako jsou fíky, píniové oříšky a jedlé kaštany, ani ten největší gurmán neodolá.

  • 220 min
Nadívaná krůta

Ingredience

  • 1 krůta (3 až 4 kg)
  • 1 krůtí játra
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml oleje
  • 1 hlavička cibule
  • 300 g mletého masa
  • 100 g rýže
  • 2-3 sušené fíky
  • 50 g piniových oříšků
  • sůl
  • pepř
  • hřebíček a skořice (mleté)
  • 150 g vařených a očištěných kaštanů
  • 1 vejce
  • 2 lžíce Přísady Podravka

Příprava

  1. Vykuchanou a omytou krůtu potřete zevnitř i zvenčí lžící Podravky, zevnitř také citronovou šťávou.
  2. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, nadrobno nakrájená játra, propláchnutou rýži a lžíci Podravky. Vše dohromady asi 15 minut poduste a potom nechte vychladnout.
  3. Vychlazenou dušenou směs okořeňte skořicí, hřebíčkem a pepřem, přidejte rozmačkané kaštany a fíky. Nakonec přidejte opražené piniové oříšky, rozkvedlané vejce a vše dobře promíchejte. Podle chuti můžete nádivku ještě dosolit.
  4. Nádivkou naplňte krůtu (otvory upevněte párátky) a vložte ji na pekáč. Zahřejte zbylý olej, přelijte na krůtu a pečte v zahřáté troubě na 180-200°C asi 3-4 hodiny.
  5. Pečenou krůtu nechte trochu vychladnout (asi 10 minut), a poté rozporcujte.

Servírování: Nádivku podávejte jako přílohu k masu.

Rada: Touto nádivkou můžete plnit krůtí prsa a připravit tak nadívanou roládu.