Houbová podzimní polévka

  • 55 min
Houbová podzimní polévka

Ingredience

  • 600 g lesních hub
  • 1 velkou cibuli
  • sůl a pepř
  • 100 g plátkové slaniny
  • 30 g másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • lžičku a půl sladké papriky
  • 25 g hladké mouky
  • 600 ml masového či zeleninového vývaru
  • hrst hladkolisté petržele
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 2 lžičky česnekové pasty Podravka Natur
  • 8 snítek tymiánu

Příprava

  1. Houby nakrájíme na tenké plátky, cibuli na drobné kousky a plátky slaniny na tenké nudličky.
  2. Rozpálíme velký hrnec, následně přidáme máslo a olej. Do horkého hrnce přidáme cibuli a za občasného míchání ji necháme zesklovatět.
  3. Přidáme také slaninu a opečeme dozlatova, následně přidáme pokrájené houby a za občasného míchání opékáme, dokud nejsou zcela hotové.
  4. Přidáme sladkou papriku, lístky tymiánu, osolíme, opepříme a zaprašíme moukou. Promícháme a opékáme další minutu, následně přilijeme vývar a přivedeme k varu.
  5. Mírně vaříme za občasného promíchání 15 minut bez pokličky, pokud je polévka až příliš hustá, přidáme ještě trochu vývaru či vody.
  6. Do hotové polévky přidáme pokrájenou petrželku, smetanu a česnekovou pastu, a ještě minutku povaříme, případně dochutíme další solí a pepřem.
  7. Naservírujeme na talíře, můžeme přidat nasekanou petrželku či microgreens na ozdobu.