Rajčata a la Provence s aromatickou polentou

Polenta byla kdysi považována za jídlo chudých. Dnešní gastronomie ji ale povýšila na úplně jinou úroveň. Spojila ji se surovinami, díky kterým se z ní stává specialita podávaná i v těch nejvybranějších restauracích. My vám přinášíme jednu z jejích možných variací, s rajčaty a la Provence.

  • 40 min
  • 4 osoby
Rajčata a la Provence s aromatickou polentou

Ingredience

  • 2x 390 g krájených rajčat s bazalkou a oreganem Podravka
  • 900 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička Podravka přísady
  • 20 g másla
  • 200 g sýra gorgonzola
  • 225 g instantní kukuřičné krupice (polenta)

Příprava

  1. Krájená rajčata Podravka vložte do zapékací misky, pokapejte olivovým olejem a pečte 30 minut v troubě rozehřáté na 220 °C.
  2. Do vroucí vody dejte sůl, máslo a přimíchejte kukuřičnou krupici. Vařte za stálého míchání přibližně 2 minuty. Poté přimíchejte nakrájenou gorgonzolu.
  3. Uvařenou polentu nalijte do formy a nechte vychladnout.

Servírování: Polentu podávejte s rajčatovou omáčkou. Talíř dozdobte listy rukoly nebo listy jiné listové zeleniny.

Rada: Nakrájenou polentu můžete před podáváním ještě opéct na pánvi do zlatavé barvy.

Výživové údaje

Energetická hodnota 463 kcal / 1.935 kJ
Na 100 g produktu Zdroj: Podravka d. d.