Sarma s uzeným masem
- Recept od coolinarika.com -Sarma je turecký název a skrývá masovou náplň, která je zabalena v listech zelí nebo v listech vinné révy. Obvykle ji podáváme s bramborovou kaší nebo s domácím chlebem. Tato pochoutka se zakořenila především mezi našimi novoročními pokrmy.

Příprava
- Na lžíci oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
- Maso, prolisovaný česnek, orestovanou cibuli, slaninu, vejce, rýži, vodu, červenou mletou papriku, pepř, Podravku a sůl dobře promíchejte.
- Listy zelí oddělte, vykrojte silnou střední část a omyjte je pod tekoucí vodou.
- Připravené listy naplňte masovou směsí a srolujte.
- Polovinu krájeného zelí prostřete na dno nádoby, naskládejte nakrájená žebírka, na ně připravené sarmy, přidejte bobkový list, celý pepř a pokryjte zbylým nakrájeným zelím
- Zalijte vodou a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny.
- Na jíšku osmahněte na oleji mouku dozlatova.
- Za stálého míchání přidejte mletou červenou papriku, rajčata a vodu.
- Potom přimíchejte jíšku do sarmy a ještě krátce povařte.
Servírování: Sarmu podávejte s vařenými brambory.
Rada: Místo žebírek můžete použít plátky masité slaniny.
Výživové údaje
Energetická hodnota | 1371 kcal / 5.731 kJ |
---|---|
Na 100 g produktu | Zdroj: Podravka d. d. |