Pečené fazole s Ajvarem a zeleninou
- Recept od coolinarika.com -Toto jídlo je jako stvořené pro socializaci a víkendy s grilováním, ale také se perfektně hodí na ponuré neděle, kdy je venku šedo a chladno a potřebujete něco bohatého, uklidňujícího a teplého.
Příprava
Rajčata, lilky a cukety omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme pánev, přidáme dvě lžíce olivového oleje, lilky naaranžujeme do jedné vrstvy a osmahneme je 3-4 minuty, otočíme je, lehce osolíme a smažíme je další 3-4 minuty, dokud nezezlátnou. Vyndáme je na talíř, v případě potřeby přidáme ještě trochu olivového oleje. Cuketu osmažíme stejným způsobem jako lilky. Také trochu osolíme. Uvařené fazole scedíme a necháme vychladnout. Dáme je do misky, přidáme Ajvar, 2 lžíce olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku uzené sladké papriky, 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře a lístky tymiánu a vše dobře promícháme. Zapékací misku potřeme olivovým olejem, přidáme připravené fazole, srovnáme je lžící a střídavě na ně naneseme plátek smaženého lilku, plátek smažené cukety a plátek čerstvého rajčete. Takto pokryjeme celý povrch misky zeleninou. Pokapeme několika kapkami olivového oleje, poté vložíme do předehřáté trouby na 200 ° C a pečeme asi 25-30 minut. Troubu vypneme, vyndáme zapékací misku a zeleninu posypeme roztrhanou mozzarellou, z které jsme vymačkali vodu. Pekáč vložíme na několik minut zpět do vypnuté trouby, aby se mozzarella rozpustila. Ihned podáváme jako teplý předkrm nebo přílohu k masovým pokrmům (skvěle se hodí ke grilování), před podáváním přidáme pár listů čerstvé bazalky.