Pečené fazole s Ajvarem a zeleninou

Toto jídlo je jako stvořené pro socializaci a víkendy s grilováním, ale také se perfektně hodí na ponuré neděle, kdy je venku šedo a chladno a potřebujete něco bohatého, uklidňujícího a teplého.

  • 55 min
Pečené fazole s Ajvarem a zeleninou

Ingredience

  • 200 g Ajvaru jemného Podravka
  • 800 g uvařených bílých velkých fazolí Lagris
  • 1 olivový olej
  • pár listů čerstvé bazalky
  • 1 kus mozzarelly
  • 1 střední cuketa
  • 3 menší rajčata
  • 2 menší lilky nebo 1 větší, úzký
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo půl čajové lžičky sušeného
  • 2 stroužky česneku
  • 2 špetky mletého bílého pepře
  • 2 špetky soli
  • 1 čajová lžička uzené sladké papriky
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava

  1. Rajčata, lilky a cukety omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme pánev, přidáme dvě lžíce olivového oleje, lilky naaranžujeme do jedné vrstvy a osmahneme je 3-4 minuty, otočíme je, lehce osolíme a smažíme je další 3-4 minuty, dokud nezezlátnou.
  2. Vyndáme je na talíř, v případě potřeby přidáme ještě trochu olivového oleje. Cuketu osmažíme stejným způsobem jako lilky. Také trochu osolíme.
  3. Uvařené fazole scedíme a necháme vychladnout. Dáme je do misky, přidáme Ajvar, 2 lžíce olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku uzené sladké papriky, 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře a lístky tymiánu a vše dobře promícháme.
  4. Zapékací misku potřeme olivovým olejem, přidáme připravené fazole, srovnáme je lžící a střídavě na ně naneseme plátek smaženého lilku, plátek smažené cukety a plátek čerstvého rajčete. Takto pokryjeme celý povrch misky zeleninou. Pokapeme několika kapkami olivového oleje, poté vložíme do předehřáté trouby na 200 ° C a pečeme asi 25-30 minut.
  5. Troubu vypneme, vyndáme zapékací misku a zeleninu posypeme roztrhanou mozzarellou, z které jsme vymačkali vodu. Pekáč vložíme na několik minut zpět do vypnuté trouby, aby se mozzarella rozpustila.
  6. Ihned podáváme jako teplý předkrm nebo přílohu k masovým pokrmům (skvěle se hodí ke grilování), před podáváním přidáme pár listů čerstvé bazalky.