Pita s rajčaty

Předkrm, ale i něco víc. V Itálii jsou antipasty příležitostí, jak nejlepším možným způsobem začít oběd, můžete ji nabídnout hostům na party nebo jíst se sklenkou vína. Pita s rajčaty je velmi podobná vegetariánské pizze.

  • 90 min
Pita s rajčaty

Ingredience

Na těsto

  • 150 ml teplé vody
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 20 g čerstvých kvasnic

Na náplň

  • 2 lžíce kaparů
  • 40 g tvrdého kozího sýra
  • 10 černých oliv
  • 6 listů čerstvé bazalky
  • 100 g čerstvé zelené papriky
  • 300 g oloupaných a nakrájených rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava

  1. Kvasnice rozmíchejte v malém množství teplé vody a mouky a nechte asi 10 minut vzejít.
  2. Ke zbylé mouce přidejte sůl, olej, vykynutý kvásek, postupně přidávejte vodu a vypracujte měkké hladké těsto. Pokryté těsto nechte na teplém místě, až se jeho objem zdvojnásobí.
  3. Na lžíci olivového oleje krátce orestujte rajče, na proužky nakrájenou papriku a nakonec přidejte bazalku.
  4. Z těsta vytvořte váleček. Formu vyložte papírem na pečení, vložte těsto ve tvaru věnce a rukama ho rozprostřete na tenkou vrstvu.
  5. Na těsto dejte připravené rajče s paprikou, olivy a kapary, pokapejte olejem a nakonec posypejte strouhaným sýrem.
  6. Pečte v zahřáté troubě na 220°C 15-20 minut.

Servírování: Podávejte hned po upečení.

Rada: Papír na pečení nevymazávejte olejem, abyste mohli těsto po papíru snadněji roztáhnout. Toto můžete i zmrazit Zmrazení: Vytvarované těsto pečte bez náplně v troubě na 220°C asi 8 minut, potom ho nechte vychladnout, zabalte do folie a zamrazte. Odmrazení: Na zmražené těsto dejte připravenou náplň (3. krok), přidejte ostatní suroviny (5. krok) a pečte na 220°C asi 10 minut. Trvanlivost: do 30 dnů.