Soba-nudle se zeleninou

Soba nudle se podobají špagetám. Originálně se připravují ze směsi pohankové a pšeničné mouky, nebo jen z pohankové mouky. Jejich výroba se stala v Japonsku turistickou atrakcí. Existují i varianty, tak např. cha soba obsahují také čajové lístky.

  • 50 min
  • 4 osoby
Soba-nudle se zeleninou

Ingredience

  • 300 g vepřového filé
  • 250 g nudlí z integrální pšeničné mouky (soba)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky Podravka přísady
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 140 g cibule
  • 500 g čerstvého zelí
  • 150 g čerstvé červené papriky
  • 800 ml vody

Na omáčku

  • 50 ml japonské sójové omáčky (choya)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce mirinu (japonské sladké rýžové víno na vaření)
  • 2 žlice saké (rýžové víno)

Příprava

  1. Vepřové filé, papriku a čerstvé zelí nakrájejte na tenké nudličky a cibuli na plátky.
  2. Na dvou lžících oleje orestujte cibuli a filé. Přidejte zázvor, nasekaný česnek, lžičku Podravka přísady a pečte za stálého míchání 7 - 8 minut.
  3. Pečené filé s cibulí vyndejte z pánve a dejte na teplé místo.
  4. Ve stejné pánvi na zbylém oleji opečte papriku a čerstvé zelí. Přidejte lžičku Podravky a dohromady pečte asi 10 minut. K zelí přidejte připravené filé, sezamový olej, dobře promíchejte a odtáhněte z ohně.
  5. Těstovinu uvařte, sceďte a přidejte k připravené zelenině.
  6. Ze sójové omáčky, hnědého cukru, mirinu a saké připravte omáčku.
  7. Omáčku nalijte na těstoviny se zeleninou, vše dobře promíchejte a zahřejte.

Servírování: Podávejte teplé.

Rada: Papriku, cibuli, zelí a filé můžete nakrájet půl až hodinu před přípravou jídla. Tak si urychlíte samotnou přípravu.

Výživové údaje

Energetická hodnota 539 kcal / 2.253 kJ
Na 100 g produktu Zdroj: Podravka d. d.