Zeleninová polévka

Původní finská zahuštěná polévka obsahuje originální kombinaci různých druhů zeleniny, a zvláštní půvab jí dává také několik krevetek. Ve Finsku byste takovou polévku dostali nejspíš v létě, ale příjemně vás osvěží i v zimě.

  • 50 min
Zeleninová polévka

Ingredience

  • 350 g květáku
  • 150 g mražené směsi hrášku a mrkve
  • 300 g brambor
  • 200 g zelených fazolových lusků
  • 50 g ředkviček
  • 1,5 l vody
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 g krevetek
  • 50 g másla
  • 25 g pšeničné hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce nasekaného kopru

Příprava

  1. Omytý květák rozdělte na růžičky a oloupané brambory nakrájejte na kostičky.
  2. Dejte vařit vodu, přidejte sůl, cukr, květák, brambory, ředkvičky, fazolové lusky, mrkev a hrášek. Zeleninu vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  3. Přidejte krevetky a ještě chvíli povařte. Zeleninu i krevetky přeceďte a část vývaru ponechte.
  4. Na másle krátce osmažte mouku, přidejte mléko, Podravka přísadu, polovinu smetany a vše dohromady povařte asi 5 minut. Přidejte vařenou zeleninu s krevetkami a vařte ještě asi 5 minut.
  5. Nádobu s horkou polévkou stáhněte z ohně, přimíchejte žloutky, smíchané se zbylou smetanou a s 2-3 lžícemi polévky. Polévku posypejte nasekaným koprem a podávejte. Část mléka můžete nahradit vývarem ze zeleniny.

Servírování: Sprinkle the soup with chopped dill and serve.

Rada: A share of the milk can be replaced by soup where the vegetables were cooking.