Zapečené lilky s mozzarellou a Ajvarem

Lilek obsahuje velmi málo kalorií, zato spoustu vitamínů, draslíku a železa. Zapečte jej s rajčaty, Ajvarem a mozzarellou a dostanete zdravou večeři plnou vitamínů.

  • 50 min
Zapečené lilky s mozzarellou a Ajvarem

Ingredience

  • 3 lilky
  • 4 mrkve
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1-2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5-6 větších rajčat
  • 150 g Podravka Ajvaru jemného
  • hrst strouhanky
  • 2 balení mozzarelly
  • 200 g strouhaného čedaru
  • hrst petrželky

Příprava

  1. Lilky si omyjeme a nakrájíme na kolečka. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na podélná kolečka.
  2. Lilky společně s mrkví rozložíme na pečicí papír na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme při teplotě 180 °C po dobu 20 minut.
  3. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. V rendlíku si krátce osmahneme na olivovém oleji cibuli na kostičky, poté přidáme česnek a pokrájená rajčata na menší kousky. Chvíli povaříme a přidáme Ajvar. Vaříme do změknutí rajčat, případně můžeme omáčku rozmixovat.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Střídáme vrstvy lilku, mozzarelly pokrájené na kolečka a rajčatové omáčky. Horní vrstvu by měly tvořit rajčata, která posypeme nastrouhaným čedarem a dáme zapéct na 15 minut na 180°C.

Servírování: Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.