Vege burger s cizrnou a Ajvarem
- Recept od coolinarika.com -Burger z cizrny dochucený Ajvarem je správnou volbou pro ty, co si chtějí užít lehčí a zdravější verzi tohoto pokrmu. Pochutnají si na něm i masožravci!
Příprava
Cizrnu si dáme namočit do vlažné vody den předem, nejlépe přes noc. Namočenou cizrnu slijeme a vaříme (cca hodinku) v nové vodě doměkka (solíme až těsně před koncem vaření). Uvařenou a zchladlou cizrnu rozmixujeme spolu s cibulí, česnekem a Ajvarem. Osolíme, přidáme uzenou papriku a promícháme. Podle hustoty směsi přidáme mouku a strouhanku (tak, aby směs nelepila), promícháme a necháme 10 minut odležet v ledničce. Z těsta tvoříme placky silné cca 1 cm a smažíme z obou stran dozlatova (2-3 min). Můžeme smažit na nepřilnavé pánvi bez tuku, případně s kapkou olivového oleje. Placky dáme do opečené housky, přidáme oblíbenou zeleninu, salát, Ajvar jako dip a můžeme podávat.
Rada: Pro pikantnější verzi pokrmu použijeme Ajvar ostrý. Místo cizrny můžeme použít fazoli.