Těstoviny s ragú alla bolognese

Kolektiv kuchařů z Podravky si užíval pohled na mistrovskou práci kuchařů při připravě tortellini, gnocchi, canelloni, lasagne a tagliatelle přímo v italské Bologni... Kdo by po takové podívané nedostal chuť na těstoviny s ragú alla Bolognese?

  • 90 min
  • 4 osoby
Těstoviny s ragú alla bolognese

Ingredience

  • 50 g sušené slaniny
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 30 g másla
  • 20 g celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 g mletého hovězího
  • 1 lžíce Podravka přísady
  • 150 g sekaných rajčat Podravka
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • muškátový oříšek
  • oregáno
  • bobkový list
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml bílého vína
  • 400 g těstovin (široké nudle, makarony, špagety nebo gnocchi)
  • 2 kuřecí játra
  • sůl

Příprava

  1. Nadrobno nakrájíme slaninu, cibuli a stroužky česneku. Nastrouháme mrkev a celer.
  2. Na pánvi s hrubým dnem rozehřejeme olej a máslo a podusíme maso. Potom přidáme slaninu, cibuli, mrkev, celer, česnek a vše ještě krátce podusíme.
  3. Přidáme nakrájená rajčata, trochu Podravka přísady a 10 minut podusíme.
  4. Potom přidáme rajčatový protlak, nastrouhaný muškátový oříšek, oregáno, bobkový list, čerstvě namletý pepř a víno.
  5. Vařte pomalu asi hodinu za občasného podlévání vodou. Před koncem vaření přidejte nakrájená kuřecí játra.
  6. Vaříme pozvolna asi hodinu a podle potřeby podléváme vodou. Před koncem vaření přidáme nasekaná kuřecí játra. Takto připravenou omáčku nalijeme na těstoviny a podáváme s nastrouhaným parmezánem.

Servírování: Hotovou omáčkou přelijte uvařené těstoviny a podávejte se strouhaným parmazánem.

Rada: Na omáčku použijte maso, které jste umleli na mlýnku se širšími otvory.

Malé tajemství: Kuřecí játra přidejte před koncem vaření, aby se nevysušila a dala omáčce dostatečné aroma.

Poznámka: Toto jídlo můžete také zamrazit: omáčku bolognese připravte podle receptu (ale bez přidání kuřecích jater), vychlaďte a dejte zmrazit v nádobě na mražení. Rozmražení: do nádoby dejte trochu vody, přidejte zmraženou omáčku a zakryté zahřívejte na mírném ohni. Mezitím uvařte těstoviny podle přání. Trvanlivost: do 60 dnů.

Výživové údaje

Energetická hodnota 598 kcal / 2.500 kJ
Na 100 g produktu Zdroj: Podravka d. d.