Slané buchty s Ajvarem a mozzarellou

Buchty nemusí být vždy jen s povidly či tvarohem. Překvapte vaše blízké a připravte jim buchty naslano plněné mozzarellou a Ajvarem, sypané parmezánem. Budete mile překvapeni, jaká je to dobrota!

  • 115 min
  • 4 osoby
Slané buchty s Ajvarem a mozzarellou

Ingredience

  • 100 ml teplého mléka
  • 100 - 150 ml teplé vody
  • 400 - 450 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 12 lžiček Ajvaru jemného Podravka
  • 12 malých mozzarellových kuliček
  • 50 g másla
  • 50 g parmezánu

Příprava

  1. Do velké mísy dáme mléko a vodu, postupně přidáváme suché suroviny (mouka, droždí, sůl a cukr). Vše řádně promícháme a vytvoříme hladké a pružné těsto. Misku s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu odpočívat, mělo by získat dvojnásobný objem.
  2. Nakynuté těsto prohněteme a vyklopíme na pomoučenou desku. Vytvoříme z něj obdélník a rozdělíme jej na 12 přibližně stejných kusů.
  3. Na každý kus těsta dáme lžičku Ajvaru a kuličku mozzarelly, poté spojíme konce těsta a vytvoříme buchtu (konce řádně přimáčkneme tak, aby nám náplň nevytekla). Takto vytvořené buchty vyskládáme na vymazaný plech a necháme ještě 15 minut odpočívat.
  4. Každou buchtu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme na 200°C asi 25 minut dozlatova.
  5. Podáváme teplé, ale v lednici vydrží i 2 dny.

Rada: Místo jemného Ajvaru můžeme použít i Ajvar pikantní.