Exotický salát s granátovým jablkem

Osvěžující chuť granátového jablka, nasládlý tón brusinek a voňavá rýže basmati. V našem exotickém salátu objevíte spoustu překvapivých ingrediencí v dokonalé harmonii. Dokážete si představit lahodnější kombinaci pro horké letní dny?

  • 35 min
Exotický salát s granátovým jablkem

Ingredience

  • 270 g rýže basmati Lagris
  • 30 g sušených brusinek
  • 2 polévkové lžíce másla ghí
  • 3 polévkové lžíce piniových ořechů
  • 1 střední červenou cibuli
  • 1 mrkev
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 čajová lžička pomerančové kůry
  • ½ granátového jablka
  • petrželovou nať

Příprava

  1. Rýži basmati propláchneme pod studenou vodou a necháme proschnout.
  2. Do hrnku nalijeme vroucí vodu a na přibližně 5 minut do ní namočíme brusinky. Až nabobtnají, scedíme je a necháme okapat.
  3. Na pánvi rozehřejeme ghí, přihodíme piniové ořechy, necháme je mírně opéct a přendáme je z pánve do misky.
  4. Na máslo teď dáme na kostičky nakrájenou cibuli s nastrouhanou mrkví a zlehka orestujeme. Pak pánev přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
  5. Přidáme rýži, promícháme a mírně osmahneme se všech stran. Přilijeme vývar a pod pokličkou dusíme, dokud se rýže neuvaří.
  6. Přisypeme sůl, skořici, kmín a pomerančovou kůru, promícháme a odstavíme z plotny. Necháme dojít pod pokličkou ještě zhruba 10 minut.
  7. Na závěr vmícháme semínka granátového jablka, brusinky a opečené piniové ořechy. Dozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

Servírování: Salát v mističkách dejte zchladit do lednice, ideálně někam dozadu. Jinak hrozí, že jej sníte ještě dřív, než se stačí odležet.