Zeleninová samosa

Samosa je typická především pro asijskou, konkrétněji indickou kuchyni. Jedná se o křehké taštičky plněné zeleninovou směsí, které můžete využít jako předkrm i jako přílohu.

  • 20 min
  • 4 osoby
Zeleninová samosa

Ingredience

  • 3 lžíce oleje + na smažení
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mrkev
  • 3 střední brambory
  • 1 lžička kari koření
  • 2 lžíce Podravka přísady Natur
  • 80 ml zeleninového vývaru
  • 50 g mražené kukuřice
  • 50 g mraženého hrášku
  • 250 g hladké mouky
  • sůl

Příprava

  1. Na rozpáleném oleji osmahneme nasekanou cibuli na kostičky, přidáme česnek, mrkev a brambory nakrájené na malé kostičky.
  2. Směs ochutíme kari kořením, Podravkou Natur, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor.
  3. Ke konci přidáme kukuřici a hrášek a chvíli povaříme.
  4. Smícháme mouku, špetku soli, olej, vodu a vypracujeme pevné těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.
  5. Poté těsto rozválíme a rozdělíme na stejné čtverce o velikosti cca 5x5 cm. Na každý čtvereček dáme do rohu 1-2 lžíce náplně a zabalíme ho (hrany pěkně zmáčkneme, případně si pomůžeme vidličkou).
  6. Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran. Přebytečný tuk necháme okapat na ubrousku.

Servírování: Podáváme jako předkrm či jako přílohu.