Shakshuka s Ajvarem

Znáte shakshuku? Je plná rajčat, fazolí, Ajvaru, doplněná o vejce a podává se s pečivem. Můžete si ji připravit v pikantnější či jemnější variantě – záleží, jak máte rádi.

  • 35 min
  • 2 osoby
Shakshuka s Ajvarem

Ingredience

  • 200 g fazole červená ledvina Lagris (den předem namočené ve vodě)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žlutou papriku
  • 1 zelenou papriku
  • 390 g rajčat krájených Podravka
  • 2-3 lžíce Ajvaru ostrého Podravka
  • 3 vejce
  • himalájská sůl
  • jarní cibulka na ozdobu
  • hrst petržele
  • pečivo

Příprava

  1. Nejprve si uvaříme fazole doměkka, které vaříme v nové vodě a solíme až před koncem vaření.
  2. V hluboké pánvi opečeme na olivovém oleji jemně nakrájenou cibuli. Opékáme 2 minuty a přidáme prolisovaný česnek a papriky nakrájené na kostičky. Až zelenina změkne, přidáme krájená rajčata, Ajvar a vše spolu pár minut opékáme, dokud směs nezhoustne.
  3. Přidáme uvařené a scezené fazole a promícháme. Ve směsi si uděláme tři „díry“ a rozklepneme do nich vajíčka, osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni alespoň 5 minut.
  4. Ke konci vaření posypeme nakrájenou jarní cibulkou a nasekanou petrželkou.
  5. Podáváme s oblíbeným pečivem.

Malé tajemství: Tip: Kdo nemá rád pikantnější jídla, může použít Ajvar jemný.