Dýňové risotto

Se správnými surovinami vykouzlíte jídlo jedna báseň. Připravte si lehké dýňové risotto nejen na podzim.

  • 65 min
  • 4 osoby
Dýňové risotto

Ingredience

  • 400 g máslové dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • menší svazek tymiánu
  • 50 g másla
  • 100 g cibule
  • 400 g rýže arborio Lagris
  • 2 dl bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 50 g parmezánu

Příprava

  1. Dýni zbavíme slupky a jader, dužninu nakrájíme na kostičky. Promícháme ji s olivovým olejem a lístky tymiánu. Pečeme na plechu, který si vyložíme pečícím papírem v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
  2. Na polovině másla si opečeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnutou rýži a krátce ji opečeme. Za stálého míchání přilejeme nejprve víno, které necháme vyvařit a poté postupně vývar. Vaříme po dobu cca 20 minut, dokud není rýže uvařená al dente.
  3. Polovinu pečené dýně rozmixujeme a spolu se zbylým máslem vmícháme do uvařené rýže. Podle chuti osolíme.
  4. Na závěr do risotta přidáme pečené kousky dýně a posypeme strouhaným parmezánem.

Malé tajemství: Místo máslové rýže můžeme použít dýni hokaido, kterou není potřeba loupat.