Citronový bulgur s meduňkou a ovocem

Bulgur se zakysanou smetanou a ovocem může být Vaší sladkou tečkou za víkendovým obědem, i naopak zdravý start dne.

  • 30 min
Citronový bulgur s meduňkou a ovocem

Ingredience

  • 150 g bulguru Lagris
  • špetka soli
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • hrst lístků meduňky
  • 350 g čerstvého ovoce podle sezóny: banán, hruška, maliny, jahody, švestky apod.

Příprava

  1. Bulgur vsypeme do 0,75 l mírně osolené vroucí vody a vaříme na mírném plameni asi 20 minut, do té doby by se měla veškerá voda vstřebat (pokud jí přece trochu zbylo, slijeme ji, naopak můžeme i před koncem varu trochu dolít, pokud jsme vařili moc prudce).
  2. Takto připravený bulgur necháme vychladnout. Poté do něj vmícháme zakysanou smetanu, med a citron, nasekáme meduňku a polovinu takto nasekaných lístků vmícháme do bulguru. Směs překryjeme potravinovou fólií a dáme vychladit.
  3. Mezitím si očistíme ovoce a větší kusy úhledně pokrájíme. Z vychlazeného bulguru tvoříme na plochém talířku úhledné tvary (např. noky za použití dvou lžic, nebo kuličky za pomoci zmrzlinových kleští).
  4. Ozdobíme ovocem a zbylými lístky meduňky. Mírně přelijeme limoncellem nebo sirupem.