Zapečené smetanové brambory s hovězím a bylinkami

Zapékané bramory zná každý - zkuste je ale s hovězím masem a čerstvými bylinkami, nebudete litovat! Pokud budete mít bylinky čerstvé, krásně vám celý pokrm provoní.

  • 110 min
  • 6 osob
Zapečené smetanové brambory s hovězím a bylinkami

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • 4 jarní cibulky
  • velká hrst čerstvého oregana
  • velká hrst čerstvé šalvěje
  • několik listů libečku
  • 100 g plátkové slaniny
  • 300 g mletého hovězího
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce Podravka přísady do jídel Natur
  • 4 vajíčka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g strouhaného čedaru

Příprava

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Zapékací misku si vymažeme máslem. Jarní cibulku a všechny byliny nasekáme nahrubo. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Pak už můžeme vrstvit: do vymazané zapékací misky naskládáme třetinu plátků brambor, obložíme jimi i okraje formy. Na ně dáme polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek.
  2. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  3. Smetanu dáme do větší misky, prolisujeme do ní česnek, osolíme, opepříme, přidáme koření Podravka Natur, vmícháme do ní vajíčka, mouku a nastrouhaný čedar. Prošleháme. Třetinou této směsi polijeme směs v pekáči. Pak na ni vyskládáme druhou třetinu brambor. Na ně dáme druhou polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek (trochu bylinek si necháme stranou na ozdobu). Zalejeme druhou třetinou smetanové směsi. Horní vrstvu vyskládáme z poslední třetiny brambor a polijte ji poslední třetinou smetanové směsi.
  4. Pekáč pečlivě zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct na 60 minut. Poté pekáč odkryjeme a směs ještě dopečeme dozlatova, bude to trvat asi 15 minut.
  5. Podáváme posypané zbylými bylinkami.

Rada: Skvělým doplňkem je zeleninový salát.