Koláč se sardinkami a čekankou

Vyzkoušejte netradiční přípravu sardinek, a to na způsob francouzského koláče. Spolu s čekankou a baby špenátem vytvoří vynikající kombinaci!

  • 90 min
  • 4 osoby
Koláč se sardinkami a čekankou

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g hladké mouky + trochu na podsypání
  • 120 g másla
  • 1 vajíčko
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce vody
  • Náplň:
  • 150 g fety
  • 100 g sardinek EVA v rostlinném oleji
  • 2 čekankové puky
  • hrst baby špenátu
  • 3 vajíčka
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvý tymián na ozdobu

Příprava

  1. Mouku dáme na vál a uprostřed ní vytvoříme důlek. Do něj nakrájíme máslo, rozklepneme vajíčko, přidáme sůl a vodu. Vše promícháme nejprve nožem, když máme těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujeme do hladké koule, zabalíme ji do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do chladničky.
  2. Sardinky očistíme - odkrojíme z nich všechno, co nechceme jíst. Očistíme i čekankové puky - odstraníme hutnou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchneme, necháme okapat a pokrájíme na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, opereme a necháme okapat i lístky baby špenátu.
  3. Troubu si rozpálíme na 160°C (horkovzduch) nebo na 180°C (klasické pečení).
  4. Těsto rozválíme na velikost o trochu větší než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložíme do formy a upravíme okraj. Fetu nakrájíme na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklademe kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložíme sardinky.
  5. Smícháme si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijeme na koláč a ještě lžící trochu upravíme, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečeme dozlatova, bude to trvat cca 45 minut.

Servírování: Při podávání ozdobíme jednotlivé řezy na talíři lístečky čerstvého tymiánu.