Krůtí kapsa s fíky a mozzarellou, rýže

Vyzkoušejte první recept ze série vaření s Karolínou – výbornou krůtí kapsu s rýží!

  • 45 min
  • 4 osoby
Krůtí kapsa s fíky a mozzarellou, rýže

Ingredience

  • 4 ks krůtí řízky (měly by mít kompaktní tvar)
  • 4 lžíce kvalitního řepkového oleje
  • 100 g sušených fíků
  • 1 dcl lžíce suchého bílého vína
  • 1 ks červené cibule
  • 100 g mozzarelly
  • 100 g anglické slaniny
  • špetka soli
  • pepř
  • sladká paprika
  • 1 lžíce medu
  • sušený tymián + čerstvý na ozdobu
  • 240 g rýže tří barev Lagris
  • lístky barevných salátů
  • světlá balzamiková redukce

Příprava

  1. Krůtí řízky naklepeme do tenčího plátku (pokud máte dřevěné prkénko, je lepší jej namočit nebo potáhnout fólií, aby zbytečně nevsáklo šťávu z masa). Lehce je potřeme olejem a necháme chvilku odpočívat.
  2. Mezitím si připravíme náplň: fíky nasekáme na malé kousky, dáme je do misky a polijeme třemi lžícemi vína. Pak si najemno nasekáme cibuli a přidáme ji k fíkům. Mozzarellu a slaninu nakrájíme na malé kostičky a také vmícháme. Směs osolíme, opepříme a necháme 15 minut odstát.
  3. Každý plátek masa rozložíme na prkénko, jednu polovinu poklademe náplní, překlopíme druhou polovinou a vzniklé kapsy na okrajích upevníme párátky. Z obou stran je osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a tymiánem.
  4. Připravíme si horkou osolenou vodu na rýži, rýži pak dáme vařit těsně předtím, než začneme opékat maso.
  5. Na pánvi si rozpálíme zbylou trošku oleje. Kapsy opečeme z každé strany cca 5 minut, aby získaly pěknou zlatavou barvu. Pak je podlijeme zbylým vínem a doplníme ho vodou, tak aby bylo na dně cca 1 cm tekutiny, přidáme lžíci medu, přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut dusit. V polovině dušení je otočíme. Uvařenou rýži slijeme.
  6. Když jsou kapsy hotové, ochutnáme a případně dosolíme šťávu. Hotové kapsy důkladně polijeme šťávou (budou se také krásně lesknout), ozdobíme čerstvým tymiánem a podáváme s rýží.

Servírování: Talíře před servírováním ozdobíme barevnými lístky salátu, můžeme je pokapat světlou balzamikovou redukcí.