Žampiony zapečené s couscousem

Všem milovníkům lehkých zeleninových jídel přejeme dobrou chuť!

  • 60 min
Žampiony zapečené s couscousem

Ingredience

  • 12 ks středně velkých žampionů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 šálek bílého vína
  • 500 ml vody
  • 1 kostka Podravka zeleninového bujónu
  • 250 g couscousu Podravka
  • 2 lžíce nasekané petrželky (1 svazek)
  • 2 lžíce čerstvě nasekané bazalky
  • 100 g strouhaného parmezánu

Příprava

  1. Žampiony očistíme a oddělíme nohy od kloboučků. Podle potřeby je nakrájíme, kloboučky necháme celé.
  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme sójovou omáčku, víno, žampiony a přikryté dusíme asi 10 minut. Poté žampiony vyjmeme tak, aby tekutina odkapala zpět do pánve. Omáčku si schováme.
  3. Vodu přivedeme k varu spolu s kostkou zeleninového bujónu. Do vroucího vývaru vsypeme couscous a necháme cca 5 – 10 minut za občasného promíchání nabobtnat. Poté vložíme couscous do pánve s omáčkou ze žampionů, přikryjeme a vaříme, dokud se tekutina neztratí.
  4. Pak jej smícháme s bylinkami, nožičkami ze žampionů a parmezánem. Lehce osolíme a opepříme kloboučky žampionů. Naplníme je směsí z couscousu. Žampiony plněné couscousem pečeme asi 10 minut v troubě, až náplň na vršku lehce zhnědne.

Rada: Chutná skvěle také s bulgurem Lagris.