Kuřecí polévka s houbami

  • 40 min
  • Jednoduché
Kuřecí polévka s houbami

Ingredience

  • 600 g kuřecích řízků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 střední mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 300 g hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce cibulové pasty Podravka Natur
  • 80 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • Sůl a mletý pepř

Příprava

  1. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme.
  2. Kuře opékáme na pánvi na 1 lžíci olivového oleje do zlatova, 2–3 minuty. Kuře vyjmeme na talíř a přikryjeme.
  3. Do stejné pánve přidáme zbylý olivový olej, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev a celer a za častého míchání dusíme asi 5 minut. Vmícháme houby nakrájené na silnější plátky, a ještě pár minut opékáme.
  4. V malé misce smícháme mouku se 100 ml vývaru.
  5. Vrátíme kuře na pánev, přidáme tymián, bobkový list, rozmarýn, cibulovou pastu, smetanu na vaření, zbylý vývar a směs mouky s vývarem. Dobře promícháme a přivedeme k varu.
  6. Snížíme plamen a za občasného míchání vaříme asi 30 minut.
  7. Po zhoustnutí polévky vypneme oheň.
  8. V případě potřeby dosolíme, přidáme mletý černý pepř a posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Rada: Místo smetany na vaření můžete použít i plnotučnou zakysanou smetanu.