Letní quiche s Ajvarem, tuňákem a ricottou

Pokud potřebujete ohromit své hosty, připravte jim skvělý quiche s Ajvarem, lehkým tuňákem a sýrem ricotta. Když k tomu přidáte i čerstvé bylinky a špenát, o úspěch máte postaráno.

  • 55 min
Letní quiche s Ajvarem, tuňákem a ricottou

Ingredience

  • 200 g mouky
  • Na těsto:
  • 150 g sýru ricotta
  • 50 g uzeného tuňáka
  • 200 g čerstvého listového špenátu
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • Na nádivku:
  • 2 lžíce Podravka Ajvaru jemného
  • 100 g másla nakrájeného na tenké plátky
  • 1 lžičku soli
  • 150 ml smetany na vaření

Příprava

  1. Do hluboké mísy dáme mouku, špetku soli a tenké plátky másla. Pomocí prstů uhněteme těsto, aby se suroviny spojily. Přidáme Ajvar do směsi a zapracujeme. Z těsta vypracujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a dáme vychladnout na 30 minut do ledničky.
  2. Na pečícím papíru těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a opatrně jej pomocí papíru přeneseme na formu na pečení (použijeme formu na quiche či klasickou kulatou s průměrem cca 22 cm). Těsto jemně přitlačíme do formy pomocí prstů a přebytky odřízneme nožem. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a poklademe syrovými fazolemi (jako zatížení, aby se těsto nenafukovalo). Pečeme 15 minut na 200 °C, poté odděláme fazole s pečícím papírem a pečeme dalších 5 minut.
  3. Než se těsto upeče, smícháme si smetanu, vejce a sůl a řádně promícháme.
  4. Spaříme si špenát, necháme vychladnout a poté poklademe na upečené těsto.
  5. Přidáme uzeného tuňáka a sýr ricotta nakrájený na kostičky. Zalijeme smetanou s vejcem a vrátíme do trouby na 20 minut, teplotu snížíme na 180°C.

Rada: Quiche můžeme podávat teplý i za studena.