Závin s Ajvarem

Vyzkoušejte netradiční přípravu Ajvaru – se závinem z kynutého těsta. Skvělým doplňkem je čerstvý zeleninový salát – a skvělá večeře či svačina je na světě.

  • 125 min
Závin s Ajvarem

Ingredience

  • 330 g hladké pšeničné mouky (+ 1 lžíci mouky na kvásek)
  • 100 ml mléka (+50 ml vlažného mléka na kvásek)
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 5 g sušeného droždí
  • 350 g Podravka Ajvaru jemného

Příprava

  1. Nejprve si připravíme kvásek, do mísy nalejeme mléko, přidáme droždí, cukr a lžíci mouky. Suroviny promícháme a odložíme na teplé místo.
  2. Do hluboké mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, pokrájené máslo a prsty vše řádně promícháme. Přidáme hotový kvásek, vejce, mléko a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vypracujeme kouli, vložíme do misky, zakryjeme čistou utěrkou a vrátíme na teplé místo alespoň na 60 minut (těsto musí zdvojnásobit objem).
  3. Těsto vypracujeme na podélný obdélník, potřeme ajvarem, zamotáme jako palačinku a rozkrojíme podélně napůl. Obě půlky otočíme rozkrojenou částí nahoru a opatrně propleteme. Vložíme do pekáče či na plech s pečicím papírem a necháme 15 minut odpočívat. Poté pečeme v rozehřáté troubě 35-40 minut na 180 °C dozlatova.
  4. Po upečení necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme s oblíbeným salátem.