USA a Kanada

Americká kuchyně je velmi různorodá, nemá společného jmenovatele a nemůže se přesně definovat.

USA a Kanada

Pobočka Podravky byla otevřena v New Yorku na začátku roku 2005, čímž se otevřely dveře k trhům severní Ameriky.

Nejžádanějšími výrobky Podravka na americkém a kanadském trhu jsou Vegeta, masové konzervy, Podravka polévky, Ajvar, Čokolino, Podravka okurky a Dolcela pudingy. S tímto portfoliem si udržuje dominantní postavení na trhu u tzv. etnických segmentů v kategorii univerzálních přísad do jídel a zároveň rozvíjíme své postavení na trhu.

Geografická poloha

Podravka International USA Inc.

420 Lexington Avenue, Suite 2034,
New York, NY 10017
USA

Kontaktní osoba:
Domagoj Kero, Ředitel společnosti
tel.: +1 212 6610 125
fax: +1 212 6610 127
domagoj.kero@podravka.us

Centrála Podravka d.d.

Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatsko

Kontaktní osoba:
Dalibor Toth, Ředitel trhů Severní a Jižní Ameriky II
tel: +385 48 651 556

Spojené státy americké (USA) je název pro stát v Severní Americe. Na ploše 9.529.063 km2 (čtvrtý stát na světě podle velikosti) se rozkládá 50 svazových a jeden svazový distrikt. Hlavní město je Washington D.C., mezi ostatní větší města patří New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, San Diego, Detroit, Dallas, Phoenix a San Antonio.

Skládá se z nižší části na východě a hornaté části na západě; východní část zahrnuje pobřežní nížinu u Atlantického oceánu, pohoří Appalachian a střední nížinu mezi Stjenjakem na západě a pohoří Appalachian na východě,  hornatá část se skládá ze Stjenjaka na východě a Kordilier na západě, mezi nimi jsou kotliny a náhorní roviny.
Podnebí je v největší části kontinentální, kolem Mexického zálivu subtropické, v hornatém pásu horské a na pobřeží  Atlantického oceánu oceánské.

Hlavní řeky jsou Connecticut, Hudson, Delaware, Potomac, St. Lawrence, Mississippi, Alabama, Brazos, Rio Grande, Yukon, Columbia, Colorado, Sacramento.

USA je první na světě ve výrobě a vývozu potravin.

Historické vlivy

Předpokládá se, že severoamerický kontinent objevili Vikingové kolem r. 1000, ale Evropané ho poznali teprve po objevení Kolumbem v r.1492. Kontinent, osídlený indiány, kolonizovali nejprve Španělé, potom Francouzi, Angličané, Nizozemci a Švédové.

Do roku 1775 se počet obyvatel vyšplhal na 2, 5 milionů. Ekonomika se zakládala hlavně na zemědělství, kromě jihu, kde na plantážích bavlny pracovali otroci z Afriky, Indiáni byli vyhnáni na západ. V 18. st. dochází k četným válkám mezi Francouzi a Angličany, které jsou ukončeny Pařížským mírem (1763). V roce 1773 došlo do tzv. "Bostonského pití čaje"  amerických kolonistů; byl svolán Kontinentální kongres, kterým se snažili vzepřít represivním krokům britské správy.  V roce 1775 začala válka za nezávislost.

Čtvrtého července 1776 byla vyhlášena Deklarace nezávislosti. Třináct kolonií se prohlásilo Spojenými Americkými Státy V roce 1787 byl zvolen prvním prezidentem George Washington. V roce 1845 se teritorium USA rozšířila o Nové Mexiko a Kalifornii až k Tichému oceánu.

Protiklady otrokářského Jihu a průmyslového Severu byly v roce 1861 důvodem vypuknutí občanské války, která skončila vítězstvím Severu. V roce1867 byla koupena od Ruska Aljaška. USA se stalo první průmyslovou zemí světa.

V roce 1929 nastala velká hospodářská krize, kterou Spojené státy překonaly zásluhou prezidenta F.D. Roosevelta a jeho New Dealom.

Ve Druhé světové válce podpořily USA  Velkou Británii v boji proti nacismu a fašismu.

Charakteristiky kuchyně

"Melting pot"

Tento obrazný název nejlépe vystihuje obyvatelstvo Spojených Států: "kotel, ve kterém se mísí různí lidé, zvyky, kultury, rasy, náboženství, ale také gastronomie ze všech koutů světa". Americká kuchyně je proto výjimečně různorodá a nelze ji snadno definovat.


Když se dnes zmíní "americká kuchyně", napadne nás především rychlé občerstvení: hamburgery, hranolky, pečená kuřata, hot-dog, bramborový salát, sekaná, placky, jablkový závin a tradiční jídla, která se jedí při slavnostních příležitostech, jako plněný krocan, sladké brambory a brusinková omáčka.


Je zakořeněný názor, že velká část populace – střední a nižší třídy doslova žijí na rychlém občerstvení. To je skutečně pravda, domácí vařená strava je pravá vzácnost, ale to neznamená, že neexistuje.

Regionální kuchyně

Přistěhovalci s sebou přinesli také speciality zemí, ze kterých přišli, a časem se ta jídla stala obecně oblíbená. Regionální způsoby vaření vytvářely etnické skupiny prvních přistěhovalců, jejich recepty se měnily a přizpůsobovaly dostupným potravinám. To je zároveň také jeden z  půvabů cestování Amerikou: v každé oblasti vás čekají jiné speciality.

New England

Severovýchodní část USA, známá pod jménem New England, je známá podle jídel, vzniklých podle receptů, převzatých od britských kolonistů a podle jídel z mořských plodů. Je to země vařených pokrmů, pečení a bostonských fazolí.
Turistům se doporučuje také hustá škeblová polévka, která je populární i v ostatních částech Severní Ameriky, dále humr z Maine, kterého mají na jídelním lístku téměř všechny lepší restaurace. Přímořská města jako Boston a Providence jsou místa, kde si milovníci mořských plodů přijdou na své.

Střední část

Němci, Skandinávci, Východoevropané, Rusové, Britové a Italové a všechny jejich kuchyně se zúčastnily vytváření jednotné kuchyně střední části Severní Ameriky. Evropské tradice a místní potraviny získaly svoji dokonalost kombinací s indiánským uměním přípravy jídel, která jsou jednoduchá, ale vydatná. Cornish pasties (masové pirohy), různé druhy chleba, koláčů, palačinek, pstruzi a mořské ryby, vařená a nakládaná zelenina, a dokonce chorvatská specialita – sarma, to jsou nejčastější jídla této části USA.
Němci přinesli pivo, kyselé zelí, klobásy, salámy a různé druhy chleba, Skandinávci lutefisk (jídlo z ryb), lefse (bramborový chléb) a masové knedlíčky; Maďaři guláš a Italové umění výroby sýrů. Kuchaři se přizpůsobili studeným a dlouhým zimám také uchováváním potravin: sušením masa, nakládáním zeleniny, konzervováním ovoce a zeleniny.

Jižní kuchyně

Southern cooking nebo down home southern cooking je název pro kuchyně jihovýchodních států USA. Tato kuchyně není pro citlivé žaludky. Vznikala podle přání farmářů, kteří po těžké práci potřebují vydatnou stravu. Řekneme li, že se zakládá na potravinách, smažených v množství oleje, tučných omáčkách a velmi sladkých dezertech, bude vám hned jasné, že taková kuchyně je rájem na cholesterol. Elvis Presley, miloval domácí jižní kuchyni, objem jeho pasu, je důkazem tohoto tvrzení. Southern fried chicken (smažené kuře) a deep-fried steak (hovězí řízek, smažený v hlubokém oleji) se servírují s hustou bílou omáčkou home-style gravy.
Jižané mají rádi také grilování. Na rozdíl od zápaďanů nemají rádi sladkou chuť rajčat, nejčastěji grilují vepřové maso, hlavně žebírka, která se nejprve marinují a potom pomalu pečou. Jídla na grilu se jedí s čerstvou zeleninou, hráškem a kukuřičným chlebem. Pecan pie (koláč z druhu ořechů, které rostou na jihu USA), peach cobbler (ledový nápoj z vína, cukru, broskví a citronů), banánový puding a pita ze sladkých brambor jsou  jedny z nejoblíbenějších  moučníků.
Soul food je afroamerická verze jižní kuchyně: o ní se říká, že je připravena se zvláštní láskou, jako když matka krmí své dítě.

New Orleans a Cajun cooking

Jednoduchá a aromatická  Cajun kuchyně (národ, západně a jižně od New Orleans; francouzsko-kanadského původu ) se připravuje v nádobách z těžkého litého železa. Většina receptů obsahuje kořenicí trio - papriku, cibuli a celer.
Přestože se nachází v samotném srdci, pyšní se New Orleans originální kuchyní s dávkou evropského «šmrncu». Město na řece Mississippi má v sobě směs španělské a francouzské kultury a kultury afrických přistěhovalců. To je harmonická směs lehké kreolské a francouzské kuchyně, s chutí podtrženou africkým a západoindickým kořením.
Ryby nebo řízky se pečou na grilu, posypané vrstvou pepře, chilli a jiného ohnivého koření. Jambalaya a gumbo jsou kořeněná jídla z masa, klobás a mořských plodů. Speciality: Creole bouillabaisse, shrimp rémoulade, okra beignets, pompano en papillote, chicken Rochambeau, wild goose cassoulet, terrapin stew.

Jihozápadní Tex-Mex

Na kuchyni jihozápadních států měli největší vliv Indiáni a první španělští přistěhovalci z Mexika. Dostupné potraviny a mexické koření vytvořily kuchyni této oblasti, jejíž varianta je Tex-Mex, populární v Texasu a podél mexické hranice.
Gril a chilli, typická kovbojská strava, je tak oblíbená, že se konají i roční chilli festivaly. Vítězný kuchař dostává odměnu za nejlepší recept. Milovníci Tex-Mexu nepohrdnou ani původními mexickými specialitami jako jsou nachos, tacos, burritos a salse.

Kalifornská kuchyně

Tady jsme již na zdravějším terénu. Hojnost čerstvé zeleniny, ovoce a mořských plodů znamená také lehčí kuchyni. Různorodí obyvatelé s sebou přineslo také části vlastních národních kuchyní a ve spojení s bohatstvím přírodních plodů vznikla kalifornská kuchyně.
Čerstvé potraviny se ochucují neobvyklým kořením; nedivte se, když vám budou servírovat k zelenému salátu s avokádem a pomerančem pikantní asijskou arašídovou omáčku. Jedí se hodně ryby na grilu, které se marinují v salse a podávají se zeleninou na čínský způsob a s indiánským smaženým chlebem. Skoro každá národní kuchyně najde cestu ke kalifornské kuchyni, průkopnici avantgardního a experimentálního vaření.

Fast Facts

Název: United States of America (USA)
Rozloha: 9.63 mil. km2
Obyvatelstvo: 290 mil.
Hlavní město: Washington DC
Jazyk: anglický, španělský, indiánský
Religie: protestanti (56 %), katolíci (28 %), Židé (2 %), muslimové (1 %)
Valuta: americký dolar ($)
Nejatraktivnější události:

  • Super Bowl: fotbalové finále v druhé polovině ledna 
  • Mardi Gras v New Orleans: v únoru nebo březnu
  • St Patrick's Day, slaví se hlavně v New Yorku a Chicagu, v polovině března
  • Den nezávislosti (Independance Day): 4. července
  • Halloween: 31. října
  • Den díkůvzdání (Thanksgiving): čtvrtý čtvrtek v listopadu