Ukrajina

Ukrajinská kuchyně je velmi chutná, ale v souvislosti s vysokým podílem tuků i velmi kalorická. Vedle tradičních součástí jsou rozpoznatelné také vlivy německé, ruské, turecké a polské kuchyně. Vegeta se na Ukrajině velmi úspěšně etablovala v segmentu přísad do jídel.

Ukrajina

Příběh Podravky na Ukrajině začal otevřením její pobočky v Kyjevě v roce 2001. Od té doby jsou pracovití zaměstnanci ukrajinské pobočky spojovacím článkem mezi Podravkou a spotřebiteli na Ukrajině a dnes mezi některé z nejprodávanějších produktů patří: univerzální Vegeta – Vegeta універсальна приправа з овочами, speciální doplňky – Vegeta kuře (Vegeta до курки), Vegeta ryby (Vegeta до риби), polévky – Kuřecí polévka s nudlemi (Курячий суп з вермішеллю ), Harčo juha (Суп Харчо) a Krémová houbová polévka (Суп-пюре із білих грибів).

Podravka Ukrajina

11/2 Simyi Khohklovykh
04114 Kyjev
Ukrajina

tel: +380 44 5685 943
fax: +380 44 2308 474

Kontaktní osoba:
Maksim Šuležko, Předseda představenstva

Centrála Podravka d.d.

Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorvatska

Kontaktní osoba:
Kristijan Sabo, výkonný ředitel Sektoru IE
tel: +385 48 651 567
fax: +385 48 220 587

Geografická poloha

Ukrajina se nachází ve východní části Evropy. Na východě hraničí s Ruskem, na severu s Běloruskem, na západě s Polskem a Slovenskem a na jihu s Maďarskem, Rumunskem a Moldávií. Ukrajina se rozkládá v severozápadní části východoevropských nížin a na malé části Karpat a Krymských hor, a na jihu je obklopena Černým a Azovským mořem.

Je pokryta hustou sítí malých i velkých řek. Počet obyvatel Ukrajiny je 46.299.862 lidí žijících na území o rozloze 603.700 km2. Hlavním městem je Kyjev.

Historické vlivy

Ukrajina byla dlouhou dobu centrem východoslovanského státu, Kyjevské Rusi, který povstal v 10. a 11. století jako největší a nejmocnější evropský stát. Ve 14. století se region dostal pod kontrolu Litvy, pak Polska na konci 17. století a nakonec v roce 1918 padl pod ruskou vládu.

Ukrajina získala nezávislost, ale ne na dlouho, protože se v roce 1920 stala nedílnou součástí Ukrajinské sovětské socialistické republiky a později SSSR. Ukrajinu v roce 1986 zasáhla černobylská jaderná ekologická katastrofa a v roce 1991 země získala nezávislost.

Kuchyně

Ukrajinská kuchyně je velmi chutná, ale vzhledem k vysokému obsahu tuku je také plná kalorií. Obsahuje tradiční prvky s vlivem německé, ruské, turecké a polské kuchyně.

Nížiny jižní Ukrajiny jsou považovány za jednu z nejúrodnějších částí celého světa. Dostatek deště a mírné klima přinesli Ukrajině přezdívku „Země živitelka Evropy“. Ovoce, zelenina, lesní plody, houby, brambory, zelí, fazole, hrách, cukrová řepa, proso, maso s důrazem na vepřové představují jen část kulinářského dědictví Ukrajiny, zatímco chléb se považuje za jeho základ. Vydejme se tedy na kulinářskou cestu!

Nejslavnější z polévek jsou boršč (mezi slovanskými národy dobře známá polévka z řepy, zelí a masa) a soljanka (polévka z hub, masa nebo ryb). Za nimi následuje ucha – rybí polévka.

Po polévce následuje hlavní chod:

  • bliny – palačinky plněné masem, sýrem a jinými náplněmi
  • šašlik – marinované jehněčí a zelenina na špejli
  • pirohy – smažené šátečky. V závislosti na náplni (např. ovoce, mák, atd.) je lze jíst jako dezert
  • varenyky – šátečky plněné masem a různými druhy zeleniny
  • deruny – bramborové placky
  • mlinci – palačinky plněné čerstvým sýrem, ovocem a máslem
  • holubci – závitky se zelím nebo listy vinné révy, mletým masem a prosem nebo rýží
  • pohanková kaše se škvarky – pohanka s nakrájenou a opečenou slaninou a cibulkou
  • plněná cuketa nebo lilek
  • kovbasa – klobása
  • pechenya – pečeně (vepřové, jehněčí, hovězí, telecí a podobné)

Nedílnou součástí jídla jsou i saláty a na Ukrajině o ně není nouze. Například Olivye je ve světě znám jako ruský salát a obsahuje vařenou zeleninu a majonézu. Jarní salát se připravuje z jemně nakrájených okurek a rajčat a ochucuje se petrželkou. Zelný salát je založen na kysaném a čerstvě nasekaném zelí. Jako salát se také konzumuje nakládaná zelenina, a to zejména v chladných zimních měsících, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny.

Korovaj a paska jsou názvy druhů chleba, které se podávají při zvláštních příležitostech. Zatímco první je tvarován do copu a považuje se za svatební chléb, druhý je nepostradatelný o Velikonocích.

Po dobrém jídle jsou vždy vítány sladkosti. Zde také nemůžete skončit jako poražení. Můžete si dopřát pampušky, které se velmi podobají našim koblihám. Syrniki jsou specifické pro Polsko i Rusko (těsto a tvaroh, smažené).

Pokud jde o nápoje, nesmíme zapomenout na minerální vodu, kefír, kompot a kvas, což jsou hlavní nealkoholické nápoje. Horilka je název pro vodku a doporučujeme vám zkusit vodku Nemiroff a Olimp.
Největšími producenty piva (pyvo) jsou Černihivské, Slavutič, Rohaň, Lvovské, Oboloň a další.

Travel tips

  • Nejlepší dobou na cestu na Ukrajinu je jaro a podzim, a to díky příjemnému klimatu.
  • Anglicky se zde mluví málo, takže vám doporučujeme vzít si s sebou knihu s frázemi.
  • Běžné spropitné je 5 %.
  • Od černobylské katastrofy uběhlo již více než 20 let a Kyjev, stejně jako potraviny vyrobené v Kyjevě, je bezpečný. Při vší úctě k houbám, zvěřině a lesním plodům je třeba se těmto jedlým darům Ukrajiny vyhnout.