Rusko

Zdravé a chutné ruské jídlo začíná "zakuskou", zahřívá polévkou, nadchne hlavním jídlem a finišuje desertem.

Rusko

Výrobky Podravka naleznete na ruském trhu už více než 40 let. Pobočka Podravky byla Rusku založena v roce 1998.

Dnes jsou v na ruském trhu nejprodávanějšími položkami Vegeta, kuřecí polévka s nudlemi, hovězí polévka s nudlemi...

Podravka je také hrdým sponzorem hokejového klubu KHL Medveščak. Přítomnost značky Podravka právě v zemích hokejové ligy je vynikající příležitostí pro společnou propagaci Chorvatska a sportu. Podravka tak bude po mnoho let viditelná v zemích celé Evropy a i ve světě.

Podravka d.d.
Zastoupení v Rusku

Pokrovsky bulvar, 4/17
Building 3
101000 Moskva
Rusko

tel: +7 495 974 81 67
tel: +7 495 974 81 68
fax: +7 495 974 14 20
e-mail: info@vegeta.ru
www.podravka.ru
www.vegeta.ru

Goran Pezelj, Ředitel
Vadim Vedishchev, Obchodní ředitel
Yulia Slugina, Marketingová ředitelka

Geografická poloha

Na území o rozloze 17 075 400 km2 leží Rusko, svou rozlohou největší země na světě, která je rozdělena na západní evropskou (cca 3, 5 mil. km²) a východní asijskou část (13, 5 mil. km²). Přírodní hranici těchto dvou částí tvoří pohoří Ural. Klima je proměnlivé od stepí na jihu země, přes vlhkou kontinentální část "evropského" Ruska, subarktickou Sibiř až po tundry a polární klima na severu. Podle údajů z července 2006 má Rusko 142 893 540 obyvatel.

Historické vlivy

Bouřlivá ruská historie se dá těžko vtěsnat do několika řádků, ale pokusíme se o to. Území, na kterých žili východní Slované, sjednotili poprvé do jednotného státu Varjagové. Z 12.století je doložen vznik moskevského knížectví, kterému se velmi brzy podařilo vymanit se z dvousetleté mongolské dominace a získat okolní knížectví. Ruské rozšiřování o území Evropy a Asie trvalo až do 19. století do února 1917. Mezi typické ruské deserty patří i bliny, ruské palačinky a krém gogol mogol. Rusko se stalo republikou a již v roce 1922 pod vedením Lenina součástí Svazu sovětských socialistických republik (SSSR). Stalinovo éra (do roku 1953) se vyznačovala industrializací a kolektivizací zemědělství. Kromě těchto události ovlivnovali Rusko, ala i ruskou kuchyni, světové války, jakož i studená válka s Amerikou. V roce 1991 komunistický systém padl a SSSR se rozpadl na 15 států, z nichž největším a nejvýznamnějším je právě Rusko. Krize v postsovětském Rusku dosáhla svého vrcholu nebo dna v roce 1998 a poté se vydalo cestou ekonomického ozdravení a urychleného růstu díky vysokým cenám ropy.

Charakteristiky kuchyně

Ruskou kuchyni bychom mohli charakterizovat jako zdravou a chutnou, s velmi jednoduchou přípravou. Jejími základními složkami jsou obiloviny, zelenina, ovoce, koření, mořské a říční ryby, maso a mléčné výrobky. Na ruskou kulinářskou tradici zanechala velký vliv pravoslavná církev. Jelikož bylo v době církevních svátku doporučeno vyhýbat se masu, mléčným výrobkům a vejcím, zakořenila se tato tradice i na ostatní dny v roce.
Ruské jídlo začíná předkrmem čili "zakuskom", potom následuje polévky, hlavní jídlo a desert.

Polévky

Nejvyhlášenější ruskou polévkou je šči čili polévka se zelím, v patách jí následuje boršč, polévky z červené řepy. Mistří říkají, že se pravý boršč pozná podle toho, že v něm stojí lžíce. Neméně chutní jsou i solianky, rybí, masové nebo s houbami.

Masová jídla

Rusové rádi připravují velké kusy masa, například v troubě, protože tak si maso mimo jiné zachovává šťavnatost. Nejčastěji se jí maso červené (hovězí), jehněčí, skopové, vepřové, drůbež a zvěřina. Nejznámější ruskou masovou specialitou je svíčková Stroganoff(Stroganov), jídlo s masem nakrájeným na nudličky. Jeho věhlas následují kuřecí plátky Pojarski, vynikající řízek ze sekaných kuřecích řízků, chleba a sladké smetany obalený ve vejci a strouhance a smažený na másle. Nelze pominout ani pejmen, vyrobený ze sekaného masa obaleného v tenkém těstíčku z vajec a mouky s případným přidáním mléka nebo vody. K plnění se používá vepřové, jehněčí, hovězí atd. Tradiční uralský recept vyžaduje k přípravě nádivky 45% hovězího, 35% jehněčího a 20% vepřového. Do masa se přidává pepř, česnek a cibule.

Chleba

Chleba je nedílnou součástí bohatého ruského stolu mezi Rusy je oblíbený směsný chléb. Specialitou novějšího původu je žitný chléb. Ocitnete-li se v Rusku, neuděláte chybu, když požádáte o borodinský, rižský, kišiněvský, darnitský, arnautský, orlovský nebo slavjanský chléb, které se kromě druhů mouky liší přísadami, např. se semínky, s koriandrem, melasou, vanilkou... Nejznámějším ruským pečivem jsou pirohy a pirožky a dělají se z kynutého těsta s různými náplněmi.

Obiloviny

Žito, ječmen, proso, oves a pšenice se často vyskytují na ruském stole. Oblíbené jsou kaše, zejména ty z pohanky, krupice a rýže a jedí se jako příloha nebo samostatně jako snídaně.

Rybí speciality

Rusové jedí hodně sladkovodních a mořských ryb: okouna, tresku, lososa, sledě, slanečka, sardinky a jesetra. Kaviár jako nejpopulárnější a nejdelikatesnější ruské jídlo si zaslouží samostatné řádky. Kromě lanýžů, ústřic, husí paštiky a neodmyslitelného šampaňského je kaviár výsadou nejvyšších vrstev, přirozeně díky astronomickým cenám (hovoříme o tom z jesetera). Nicméně milovníci tvrdí, že jsou ceny úměrné požitku.

Světového věhlasu dosáhly i saláty Olivier a Orlov.

Nejlepší kaviár je ten perlově šedé barvy z jiker jesetera. Kaviár z lososa je červenavé barvy a existují i méně ceněné druhy kaviáru získávané z jiker jiných ryb. Před podáváním je nutné kaviár vychladit, na talířek se dává vrchovatá lžíce jiker a přiloží se toast, máslo, čtvrtka citrónu a sklenka vodky. Nejdříve vypijeme vodku, namažeme si opečený chléb máslem a kaviárem a zakápneme citrónovou šťávou a vychutnáváme všemi smysly.

Zelenina

Díky studenému klimatu v Rusku převládá kořenová zelenina a zelí. Kořenová zelenina se jí čerstvá nebo se nakládá a k zelí se jí i mrkev, řepa, ředkvičky, okurky, houby a brambory. Konzumace ostatní zeleniny má převážné sezónní charakter.

Mléčné výrobky

Nejznámějším a nejslavnějším ruským mléčným výrobkem je kefír, nápoj z kysaného plnotučného nebo odtučněného kravského mléka, v jehož vzniku hrají významnou roli kefírové kvasinky. Kefír se nejvíce konzumuje na Kavkazu, kde jsou lidé velmi dlouhověcí a tajemství dlouhověkosti připisují právě tomuto nápoji. Známé je vynikající ruské kyselé mléko.

Koření

Typickým kořením používaným v ruské kuchyni je kopr, petržel, celer, pepř, skořice, kardamom a hřebíček.

Nápoje

Čaj je v Rusku nejoblíbenějším nápojem. Ano, čtete dobře. Čaje pijí Rusové dokonce více než vodku. Ruská čajanka je společenská událost s čajem a zákusky, jejíž tradice začala již v dávném roce 1638. Národní symbol, ruský samovar (čajník) je dnes bohužel jen nostalgickou vzpomínkou na ruskou minulost. Kvas je vedle vodky a čaje národním ruským nápojem, je kvašený, velmi jednoduchý a s nízkým podílem alkoholu. Vyrábí se z chleba, jablek, hrušek... Na západě je neoblíbenější ruská vodka (v překladu "malá voda") a o ní je známo téměř vše. Méně je známé, že se v Rusku připravují z vodky vynikající likéry: nalivka, likér s přídavkem bobulového ovoce a nastojka, likér s přídavkem vonných bylin. Mezi perlivými víny vyniká Krimskoje.

Zákusky

Mezi ruskými moučníky dnes převládají sladké chleby, dorty, koláče, záviny a palačinky, ale přesto vyjmenujeme přenádherné staré ruské moučníky. Kisel je nejstarším ruským desertem, tj. svého druhu želé ze sušeného a bobulového ovoce, melasy a mléka. Mezi typické ruské deserty patří i bliny, ruské palačinky z kynutého těsta s pšeničnou a pohankovou moukou a gogol mogol krém ze žloutků, koňaku, cukru, pomerančového likéru a citrónové šťávy. Paška je tradiční velikonoční moučník z tvarohu, šlehačky, vajec, másla, citrónové kůry a pomerančů se sekanými mandlemi a dále šarlotka, dort z piškotů a mléčným a ovocným krémem.

Saláty

Nejznámější je salát vinaigrette, následuje gruzínský salát z fazolí a ořechů a oba mají údajně afrodisiakální účinky. Světový věhlas si získaly saláty Olivier a Orlov.

 

Tipy na cestování

Nenechte si ujít:

  • Návštěvu Ermitáže, virtuální informace
  • troufnout si na šestidenní cestu dlouhou 9446 km transsibiřskou železnicí
  • navštívit Petrohrad a Moskvu
  • vychutnat si rituál vodky a kaviáru.

Čestné místo jsme vyhradili pro světové známé Rusy:

  • nejzaslouženější Rusové světového "pera": Alexandr Sergejevič Puškin, Fjodor Dostojevskij, Lev Tolstoj, Jesenin, Majakovskij, Nabokov...
  • v ruských barvách skládali Petr Iljič Čajkovskij, Sergej Rachmaninov, Igor Stravinskij, Sergej Prokofjev
  • malovali Kandinski a Maljevič,
  • všichni známe i Jurije Gagarina, prvního člověka, který letěl do vesmíru.